НОВИНИ

Външният министър на Азербайджан: Ще доставяме газ за България в продължение на 25 години

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 31.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов.

"България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време", заяви Байрамов.

Байрамов е на посещение у нас по покана на министъра на външните работи Теодора Генчовска по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Азербайджан.

След срещата Генчовска изрази надежда, че доброто сътрудничество ще продължи. Тя е уверила азербайджанския си колега, че диверсификацията на енергийните доставки е приоритет за правителството и изрази надежда, че скоро ще бъде завършена връзката с Гърция, така че България да може да получава целите количества азерски газ по нея.

"Руската агресия създаде нова геополитическа реалност, която застраши сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. В този контекст разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще допринесе и за засилване на европейската и на евроатлантическата сигурност", каза Генчовска.

Двамата са обсъдили войната в Украйна и засилването на икономическото сътрудничество, в което влиза и възстановяването на пряката авиолиния София - Баку. Страната ни е отправила покана за посещение към азербайджанския президент Илхам Алиев стана ясно още от думите на Генчовска.

По случай 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни в МВнР е подредена изложба.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу добива на шистов газ пред Съдебната палата в столицата
Протест срещу добива на шистов газ пред Съдебната палата в столицата
„Споделените игри“ дават старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша
„Споделените игри“ дават старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша