НОВИНИ

Кирил Петков: Отсрочката за България е факт, ще ползваме руски петрол до края на 2024

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 31.05.2022
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

България ще ползва руски петрол до края на 2024 г. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2 - 3 дни. Това заяви премиерът Кирил Петков преди втория ден от заседанието на Европейския съвет.

"За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол", каза Петков.

Министър-председателят посочи, че страната ни е единствената държава с пристанище, за която се прави подобно изключение. Проблеми с плащанията за руския петрол не се очакват, тъй като "Лукойл" реално плаща на швейцарска фирма, допълни той.

Премиерът заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

От Брюксел министър-председателят коментира и ситуацията с настаняването на бежанците от Украйна в държавни бази.

"Ние дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели. Сега влизаме в една реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците. Аз имам уверението от вицепремиера Калина Константинова, че условията в държавните бази са добри - няма място с лоши условния, просто не са в хотелите", каза той.

Дали ще има развитие по казуса със Северна Македония до края на френското председателство на ЕС зависи и от това до каква степен Европа би приела условията, поставени от България, каза още Петков. Той допълни, че дипломатите в София и Скопие работят активно, но каквото и да бъде договорено, то би станало факт единствено след решение на българското Народно събрание.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема.

"Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза", увери той.

Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като се мисли за "сини коридори", а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията.

В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна.

Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

Късно снощи лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината. Българският премиер Кирил Петков съобщи в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 г.

ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Русия, България ще получи изключение от ембаргото

Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода "Дружба" за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия.

Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 млрд. евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се събира за лятна подготовка на 6 юни
Локомотив София се събира за лятна подготовка на 6 юни
Росен Барчовски избра разширения състав на националния по баскетбол
Росен Барчовски избра разширения състав на националния по баскетбол