Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изгубени в превода: Сбъркана ли е комуникацията между държавата и бежанците?

от БНТ
09:00, 31.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Сбъркана ли е комуникацията между държава и бежанци и защо се стигна до празните автобуси, които трябваше да превозят украинските граждани към държавните бази и решението на властта да прекъсне изпълнението на плана за настаняване на бежанците и да подготви буферните зони в Елхово и Сарафово? Тези въпроси коментираха в "Денят започва" експертът по комуникация Даниел Киряков и почетният председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Константинова: Спираме плана за настаняване, докато не разберем кои бежанци наистина се нуждаят от подслон

Според комуникационния експерт Даниел Киряков е налице явен дефицит на комуникация и сътрудничество между отделните институции.

"Щом резултатът са празни автобуси на първия ден, значи нещо се е счупило в опитите на държавата да обясни тази кратка програма до 31 май какво следва след нея. Този процес не е просто екселски таблици. Имат ангажименти държавата и местните власти. Има дефицити на комуникация и сътрудничество между отделните институции. Не може само държавната администрация да бъде натоварена, при положение, че има общини по морето, които могат да помогнат с тази интеграция", заяви той.

Според Киряков в последните дни се наблюдава втвърдяване на тона на правителството, което показва, че хората в управлението са изнервени от така създалата се ситуация.

"В такъв момент думите трябва да са много премерени. Същевременно е странно в деня преди да изтече крайният срок на тази програма да се стига до такива категорични оценки и дори заплахи. И най-неприятното е, че в такова изказване на висш държавен служител се стигна до категоризиране на определена група хора. Интеграцията тече. С малки стъпки, но се опитват организации да организират трудови борси, аз лично съм участвал в няколко от тях. Аз лично видях как хора с висше образование са готови да работят като камериерки, рецепционистки и други длъжности, изискващи по-ниско образование. Няма хленчене и мрънкане", категоричен е Киряков.

Благой Рагин изтъкна, че много хотелиери са в готовност да наемат украински граждани на работа и призова и двете страни да мерят внимателно думите си, за да не се стига до излишно напрежение.

"Моите колеги - хотелиерите, първи в Европа подадоха ръка на украинските бежанци, но условието беше да е за три месеца. Тогава никой не е вярвал, че тази война ще продължи толкова. Не е виновна държавата и никой не знаеше, че така ще се случи. От хубавото, знаете - никой не иска да бяга. Имаме глад на работна ръка и можеше не само да им даваме добри хотели и да се чувстват добре, а трябваше да наблегнем върху това. Много са разнообразни хората, които пристигат у нас от Украйна - едните са с висок стандарт, а други - със значително по-нисък, но трябва да си мерим приказките, защото всяка непремерена дума може да предизвика взрив. Има голям интерес от страна на хотелиери и ресторантьори да наемат украински граждани. Следващите дни трябва това да се организира - да останат тези, които искат и да попълним липсващите работни места", заяви Рагин.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Загуби от Турция за младите ни баскетболисти в Румъния
Загуби от Турция за младите ни баскетболисти в Румъния
Канада затяга правилата за притежание на оръжие
Канада затяга правилата за притежание на оръжие