НОВИНИ

Продължава проверката за нелегални погребения край Клисура

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 31.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Няма данни за открити нови тела в района на Клисура след разследването за нелегални погребения. Това заявиха за БНТ от Софийската градска прокуратура. Вчера бяха намерени тленните останки на шестима покойници. Тяхната самоличност все още не е ясна.

Откриха още незаконно погребани тела край Клисура

Новите тела в района на Клисура са намерени по време на следствените действия около разбитата схема за нелегални погребения, уточниха от Софийска градска прокуратура. До момента са открити шест трупа.

"Нямам информация за открити нови тела през нощта. Колегите са всеки ден на терен и работят", заяви в "Денят започва" Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

От бранша на погребалните фирми не изключват в района да бъдат открити още покойници.

"Тези тленни останки, които се показват на повърхността, не са само те. Има голяма вероятност в по-голяма дълбочина да има още", смята Стоян Макреев, заместник-председател на Асоциацията на погребалните фирми.

Макреев за незаконните погребения: Извършителят няма как да бъде сам

Все още самоличността на откритите тела не е установена. Не е ясен и периода на смъртта, нито колко време са престояли тленните останки. От прокуратурата уточниха, че намерените тела са свързани с разследването срещу обвиняемия Георги Енев, който беше задържан за измамната схема с фиктивна кремация. Оттам не изключват Енев да се сдобие и с ново обвинение относно с дейността на фирмата, която ръководи.

"Продължава събирането и анализа на документацията, която е свързана с тази линия на разследване. Колегите от СРС ще решат дали има основание да се повдигне и друго обвинение в тази връзка", каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

От бранша коментираха масовите проверки спрямо погребалните фирми и заявиха, че от 2012 г. предлагат законодателни промени за регулация. Една от идеите е всяка една община да си направи търговско дружество, за да може да оказва контрол върху гробищните паркове.

"За съжаление, през цялото време този закон е стопиран основно и само от сдружението на общините. На тях не им изнася да има такава регулация. Полицията вместо да търси конкретните извършители на това действие се опитва да размие отговорността. Държавата е абдикирала от тази дейност и директно е дала пълни права на общините", коментира Стоян Макреев, заместник-председател на Асоциацията на погребалните фирми.

Скандални измами с кремация: Какво се знае до момента?

Засега единственият обвинен по случая е 51-годишния погребален агент Георги Енев.

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Споделените игри“ дават старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша
„Споделените игри“ дават старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша
Румен Радев награди участници в инициативата "Спортувай с президента"
Румен Радев награди участници в инициативата "Спортувай с президента"