НОВИНИ

Започва настаняването на бежанци в буферните лагери в Сарафово и Елхово

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 31.05.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Започва настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава през един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя база да бъде насочен.

Днес от Бургас се очаква да тръгне група украинци към лагера в Елхово. Преди обяд около 40 - 50 души в Слънчев бряг чакаха автобус, който да ги превози до базата на Министерство на отбраната в Сарафово. Тя е строго охранявана и капацитетът ѝ е 200 - 250 души. На място ще бъде изграден и палатков лагер от около 700 - 800 палатки, които да поемат евентуалния бежански натиск.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия", заяви Пламен Янев, зам. областен управител на Бургас.

Качиха ли се бежанците на организирания транспорт във Варна?

Украинските граждани, които чакаха автобуса за Сарафово в Слънчев бряг, споделиха, че не знаят какво ги очаква.

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци", заяви Марина от Днипро.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата", казва Вика от Днипро.

Още подробности вижте в прякото включване на Давид Сукнаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури между 25° и 32° днес
Максимални температури между 25° и 32° днес
Кубрат Пулев: За мен е важна световната титла, да я донеса в България
Кубрат Пулев: За мен е важна световната титла, да я донеса в България