НОВИНИ

Качиха ли се бежанците на организирания транспорт във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес нито един от украинските бежанци, които са в хотели край Варна, не отпътува с организирания от държавата транспорт, за да бъде настанен в бази във вътрешността на страната. Някои от тях подават заявления, че се отказват от временната закрила и казват, че ще напуснат страната.

"До последно никой не дава информация. В планината пенсионери и хора с увреждания не могат да отидат. На тях трябва да им се намерят места тук. Нашият случай беше такъв, ние намерихме място във ведомствена база", заяви Мария Косенко.

"Отказвам се от временната защита, отивам в друга страна да живея, отивам в Полша, там има повече възможности за работа. Аз съм лекар, там за лекарите има по-добри условия. В България е хаос. Хората стоят в хотелите и не знаят къде отиват и никой нищо не им казва", сподели Лена Даленко от Херсон.

"Има организиран транспорт, той е на изчакване, за да не плащаме разходи за него. Хората, които трябва да бъдат извозени, намаляват с всеки час. Всеки си намира начин да остане, където прецени, на собствени разноски. И се оказва, че голяма част от хората имат тези възможности. Това е идеята, хората, които имат възможност, да излязат на квартира, да си намерят работа и да намалее тази бройка, която да не е бреме за държавата. И уязвимите групи, които са наистина нуждаещи, да бъдат настанени в държавните бази", каза още Благомир Коцев, областен управител на Варненска област.

3 автобуса с бежанци ще бъдат преместени от Слънчев бряг

Вижте още в прякото включване на Нивелина Няголова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов за Кристиано Роналдо: Невероятен е
Бербатов за Кристиано Роналдо: Невероятен е
Максимални температури между 25° и 32° днес
Максимални температури между 25° и 32° днес