НОВИНИ

Украйна е регистрирала няколко хиляди случаи на военни престъпления

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:08, 31.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Слушай новината

Украйна е регистрирала няколко хиляди случаи на военни престъпления в страната. Украински съд осъди още двама руски войници. Руските сили напредват на изток и сраженията в Северодонецк продължават.

Руските сили контролират вече част от Севердонецк, съобщиха местните власти. Фронтовата линия разделя града на две. По-голямата му част е разрушена и обезлюдена.

Половината от град Северодонецк е под руски контрол

Киев обяви, че контраофанзивата на украинските сили срещу руската армия продължава в районите северно от Харков, като украинците се опитват да изтласкат врага още по на север към границата.

В същото време съд в украинската Полтавска област осъдиха двама пленени руски войници. Те получиха по 11 и половина години затвор заради обстрел на гражданска инфраструктура в Харковска област през февруари.

В Хага главният прокурор на Украйна даде сведения за хода на разследванията.

"Всеки ден в Украйна имаме нови 200 - 300 военни престъпления. За момента случаите само в две от категориите военни престъпления са близо 15 000. Престъпна агресия - по тези случаи имаме 600 заподозрени - хора с висок ранг - висши военни, политици и разпространители на пропаганда. Започнахме наказателни действия срещу 80", каза Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна.

Москва обяви, че в завода "Азовстал" са открити телата на 152 украински бойци в хладилен фургон. Според сепаратисткия лидер Денис Пушилин, съдебният процес срещу предалите се украинските военни от комбината ще бъде максимално открит, като ще бъдат поканени и западни представители.

ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства одобряването на шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия, но заяви, че времето от над 50 дни между петия и шестия пакет е "неприемливо".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Киев работи върху международна операция, начело с ООН, съвместно с партньорски флотове, за да осигури безопасен търговски път за износ на храни.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Бахрейн, че военноморският флот на Русия ще осигури безпрепятствено преминаване на украински плавателни съдове, ако Украйна реши проблема с разминирането на териториалните й води.

По-голямата част от специалния фонд от 100 милиарда евро, който Германия предоставя за възстановяване на военната ѝ мощ след руската инвазия в Украйна, ще отиде за военновъздушните ѝ сили. Това предаде Ройтерс.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Шалъфов: България ще получи само ползи от влизането в еврозоната
Пламен Шалъфов: България ще получи само ползи от влизането в еврозоната
Георги Иванов: Победа срещу Северна Македония ще вдигне самочувствието на отбора
Георги Иванов: Победа срещу Северна Македония ще вдигне самочувствието на отбора