НОВИНИ

Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:24, 31.05.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас

България може да не успее да влезе в еврозоната в планирания срок - 1 януари 2024 г. Това стана ясно след кръгла маса по темата, организирана от бюджетната комисия към парламента. Основен фактор, който може да ни забави, е високата инфлация.

България може да не изпълни критериите за инфлация за влизане в еврозоната, намекна управителят на БНБ Димитър Радев. Той припомни, че при изчисляване на средната инфлация трябва да бъде взет периодът от 1 май тази година до 30 април догодина. Към този момент не изпълняваме критериите по този показател. Утежняващи фактори са намаляващата работна ръка както и неовладяването на покачването на цените. Също така обаче и е вярно, че голяма част от инфлацията е вносна и трудно може да я свалим при положение, че остане висока в останалите страни. Министерството на финансите и БНБ ще подготвят анализ за ползите и недостатъците от влизане в еврозоната. Едва тогава ще може да бъде взето и политическо решение.

България трябва да влезе в еврозоната при първа възможност, заяви управителят на Бълграската народна банка Димитър Радев, който обаче изрази съмнението си, че влизането на страната се товари с прекалени очаквания.

Еврозоната не може да бъде заместител за добра макроикономическа политика, ако икономическата и финансовата политика е лоша, това няма да спаси която и да е страна независимо дали е в еврозоната или извън еврозоната.

По думите му БНБ е напълно подготвена.

Четири са основните критерии които държавите трябва да изпълнят, за да бъдат приети в еврозоната:

  • първо, инфлацията в съответната държава не трябва да бъде с повече от 1,5 процентни пункта над инфлациите в трите държави с най-добри показатели
  • дефицитът не трябва да надхвърля 3% от БВП, а дългът 60 на сто
  • има и специално изискване за дългосрочния лихвен процент

Съмнения, че ще успеем да покрием критериите изказа и самият председател на бюджетната комисия.

Не е голям шансът ни, защото все пак, ако запазим сегашните критерии трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлацията, каза Любомир Каримански - председател на комисия по бюджет и финанси в НС.

Според заместник-председателя на комисията България не само не е подготвена за еврозоната, но и тя няма да ѝ гарантира сигурност.

Изпуснаха цяла Южна Европа, лъжеха Евростат, затваряха си очите в европейската централна банка и накрая едни леят шампанско, други плащат, заяви Румен Гечев, зам.-председател на комисия по бюджет и финанси в НС.

Влизането в еврозоната беше подкрепено обаче от бившите министри на икономиката и на финансите Николай Василев и Милен Велчев.

Не знам колко десетилетия с много хора като вас трябва да обясняваме - вярно ли, че ще се удвоят цените като влезем в еврозоната - сигурно до края на живота си ще го обясняваме това нещо, това е едно суеверие, една религия, която няма нищо общо с действителността, заяви Николай Василев.

В крайна сметка, мястото ни е в еврозоната, освен че сме поели ангажимент да влезем, няма ангажимент по време, но логично това е мястото, където трябва да стигнем и колкото по-бързо стигнем толкова по-добре за нас, заяви Милен Велчев.

Бившият финансов министър Владислав Горанов също посъветва управляващите да не отлагат влизането като му пречат.

Не блокирайте техническия процес докато чакате анализа, защото това означава, че няма да влезем 2024 година каквото и да направим.

На днешната кръгла маса бяха обсъдени и антиинфлационните мерки. Повечето експерти ги определиха като предизвикващи допълнителна инфлация.

Висока инфлация се спира с високо положителни реални лихви и с рецесия. Това означава, на определени групи от хора да им намалее реалния доход за определено време. Иначе механичното даване създава голям риск от спираловидно развитие на инфлацията, обясни Калин Христов, подуправител на БНБ.

България в момента е член на валутния механизъм ЕРМ 2, в който може да остане неограничено време до приемане в еврозоната.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев
Проверяват колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев
Политическите реакции след проблемите с преместването на бежанците
Политическите реакции след проблемите с преместването на бежанците