НОВИНИ

Политическите реакции след проблемите с преместването на бежанците

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемите с преместването на украинските бежанци имат и своите политически оценки, темата коментираха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея правителството е допуснало грешки при настаняването на бежанците. По думите ѝ е било ясно, че системата с хотелите рано или късно ще създаде проблеми. Премиерът Кирил Петков заяви, че за 3 месеца страната ни е осигурила безпрецедентна подкрепа за бежанците в хотелите, но тя не може да продължи безкрайно.

България трябва да спазва стриктно евродирективата за временно настаняване, която дава определени права на бягащите от конфликт, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно ще създаде проблеми. Доста по-рано тези хора трябваше да бъдат подготвени сами да търсят квартири. Тези, които искат трайно да се настанят в България. Както винаги правим всичко в последния момент и виждате резултатите. Доста недостойни за мен изказвания във всякакви посоки, което не ни прави чест като държава.

От Брюксел премиерът Кирил Петков коментира, че след 3 месеца безпрецедентна подкрепа в българските хотели, влизаме в реалност, която е по-близка до тази, която се очаква за бежанците.

Българската държава не може до без край да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Това, което аз съм уверен от вицепремиера Константинова, е, че условията са добри. Нямаме някакви прекалено лоши условия, просто не са в хотелите.

Според областния управител на Варна националният щаб късно е започнал да събира и анализира информация за намеренията на настанените в хотелите бежанци.

Имахме организация за автобуси с влакови композиции и самите хотелиери и украинците. Тази информация просто не беше обработена на време, но в крайна сметка в момента това се случва. С ден-два закъснение смятаме, че в момента ще реагираме, каза Благомир Коцев, областен управител на Варна.

От фондация "За доброто" помагат на бежанците от началото на войната и поддържат постоянна връзка с националния щаб. От там ги уверили, че бежанците ще остават в буферни центрове за няколко дни.

Хората, които отидат в тези центрове, ще стоят там 2, 3, 4 дни, докато бъдат релокирани на най-подходящото за тях място, каза Кремена Кунева, фондация "За доброто".

Много от бежанците във Варна са започнали да търсят подслон и храна за своя сметка, стана ясно от думите на областния управител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ
Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ
Мартина Тревизан и Коко Гоф се класираха за първи път на полуфинал в "Шлема"
Мартина Тревизан и Коко Гоф се класираха за първи път на полуфинал в "Шлема"