НОВИНИ

ЕС наложи 90% ембарго на вноса на руски петрол, България получи изключение (обобщение)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:11, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Европейският съюз налага ембарго върху 90% от вноса на руски петрол до края на тази година. За това се договориха лидерите на страните от ЕС на приключилата преди малко в Брюксел среща на върха.

България получи изключение и ще може да внася петрол до края на 2024 година. Евролидерите се разбраха също така да ускорят работата по създаване на специални коридори, които да улеснят износа на храни от Украйна по суша и море.

България получи изключение с аргумента, че българската рафинерия не може да обработва друг освен руски петрол.

Кирил Петков: Отсрочката за България е факт, ще ползваме руски петрол до края на 2024 г.

В следващите дни предстои да бъде публикуван пакетът от санкции и тогава те ще влязат в сила.

Ембаргото засяга вноса на петрол по море, а до края на годината ще спре вносът по петролопровода "Дружба", но само за Германия и Полша.

Освен България изключения от петролното ембарго ще има за Унгария, Словакия и Чехия. Трите държави, които нямат излаз на море, получават петрол по строения през 60-те години 5000 километров петролопровод "Дружба". Той снабдява също така и Германия и Полша.

Лидерите на двете страни обещаха на срещата на върха, че ще спрат вноса по "Дружба" до края на тази година. България ще има време до края на 2024 година да модернизира рафинерията си.

Новият пакет от санкции включва и изваждането на най-голямата руска банка "Сбербанк" от международната система за плащания SWIFT. ЕС забранява разпространението на още три руски канала и налага персонални санкции срещу руски военни, за които се смята, че са виновни за цивилните жертви в Украйна.

Евролидерите обсъдиха и създаването на специални коридори, по които да бъде изнесено украинската зърнена реколта. Премиерът Петков предложи за тази цел да бъде използвано и пристанището във Варна. Според фон дер Лайен руснаците взривяват зърнени складове и минират плодородни полета.

"В този момент сме изправени пред изключително спешна за решаване ситуация - 20 милиона тона пшеница са блокирани в Украйна - работим по създаването на коридори на солидарност, които ще позволят част от това зърно да бъде изнесено по сухопътни маршрути и с влакове към нашите страни. Това е много по-сложен и скъп начин, но е отговор на необходимостта това зърно да бъде изнесено от страната. Вторият важен аспект е да осигурим помощ за най-уязвимите групи от населението, за да имат възможност да си позволят храна и затова отпускаме 2,5 млрд. евро и предлагаме да се мобилизират резерви от Европейския фонд за развитие, за да помогнем например на субсахарска Африка", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейските лидери се разбраха за допълнителна финансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро.

Евролидерите обсъждаха също и високите цени на електроенергията и да бъде въведен таван на цените на енергоносителите, ако това е необходимо.

Сред държавите няма засега нагласи за нови санкции срещу Русия, но това, което фон дер Лайен каза, е, че Брюксел ще следи строго за това досега приетите шест пакета от санкции да се спазват стриктно и да няма заобикаляне по никакъв начин.

Темата за Западните Балкани не беше в дневния ред на тази среща на върха, но се очаква да има решение по въпроса до края на френското председателство до края на юни. Така че натискът върху страната ни ще се увеличи. Премиерът Петков каза, че последна дума по въпроса ще има българският парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартина Тревизан и Коко Гоф се класираха за първи път на полуфинал в "Шлема"
Мартина Тревизан и Коко Гоф се класираха за първи път на полуфинал в "Шлема"
"Референдум": Има ли варианти да не се стигне до скок на сметките за парно и ток
"Референдум": Има ли варианти да не се стигне до скок на сметките за парно и ток