НОВИНИ

Проверяват колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:32, 31.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава издирването на още незаконно погребани тела край Клисура. Вчера бяха намерени шест нови трупа. Така общият им брой от началото на разкритата схема за незаконни погребения става - 13. От прокуратурата очакват резултатите от проверката в столичния крематориум, която ще покаже дали има още липсващи покойници в регистъра.

Все още не е установено чии са откритите тленни останки в незаконното гробище. Предстоят ДНК експертизи за повече яснота по случая. Очаква се утре да станат ясни и резултатите от проверката, която трябва да установи колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев.

Новите тела в района на Клисура са намерени по време на следствен експеримент.

Свидетелят, на когото обвиняемият Енев е плащал 100 лева, е следвало да посочи къде именно в рамките на гробищния парк в Банкя е изкопавал съответните гробни места, каза Невена Зартова, говорител на СРС.

Кметският наместник Камелия Димитрова разказва, че наетият от Енев работник не е от селото. Сигнали за съмнителни дейности около гробищния парк също не са подавани. След направените разкрития обаче с Камелия се свързал местен жител, който се съмнява, че преди 10 дни кучето му се е натъкнало на човешки останки.

Той ми каза. Едно куче ми беше докарало в двора кокал и го хвърлил към дерето. След като чул какво се случва близо до имота и се усъмнил, каза Камелия Димитрова, кметски наместник в село Клисура.

Според местните гробищният парк отдавна не се поддържа, няма пряко наблюдение и затова вероятно е избрано от погребалния агент.

То е на скално хълмче. Не е на равно както други гробища, парцелирано, под номера. Нямаме такова нещо. За ограда се използва гористата местност, допълни Камелия Димитрова, кметски наместник в село Клисура.

От бранша на погребалните фирми не изключват в района да бъдат открити още покойници.

Тези тленни останки, които се показват на повърхността, не са само те. Има голяма вероятност в по-голяма дълбочина да има още, каза Стоян Макреев, заместник-председател на Асоциацията на погребалните фирми.

Самоличността на новите шест тела не е установена. Не е ясен и периода на смъртта, както и колко време са престояли тленните останки. От прокуратурата уточниха, че намерените тела са свързани с разследването срещу обвиняемия Георги Енев. Оттам не изключват Енев да се сдобие и с ново обвинение относно с дейността на фирмата, която ръководи.

Продължава събирането и анализа на документацията, която е свързана с тази линия на разследване, каза Десислава Петрова, говорител на СГП.

От прокуратурата очакват резултати и от проверката в столичния крематориум, която трябва да установи колко тела са оставени от фирмата на обвиняемия Енев за последните три години. Близки на покойници са сигнализирали за липси в регистрите.

До момента са получени 4 молби. Трима от лицата по тези молби вече са разпитани. Предстои да бъде разпитано и четвъртото лице, каза Невена Зартова, говорител на СРС.

В крематориум в Пловдив през 2021 г. все пак са изпълнили над 50 поръчки за кремация от фирмата на обвиняемия Енев. От началото на годината обаче няма нито една, разказва Калин Послаников. През последните дни стотици търсят информация за свои близки.

Искам да успокоя хората, че не всички поръчки за кремация от близките са били заровени някъде по софийските полета. По-голямата част от тях са кремирани при нас. Има пълен набор от документи. Ще бъде предоставен на всеки един. От началото на тази история 11 покойника, които се търсят от техни близки, нямат никаква история нито при нас, нито в други крематориуми, каза Калин Послаников - собственик на крематориум в Пловдив.

Засега единственият обвинен по случая е 51-годишният погребален агент Георги Енев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия спря газа и за Нидерландия
Русия спря газа и за Нидерландия
Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ
Има опасност от влизане в инфлационна спирала, предупреди подуправителят на БНБ