НОВИНИ

Русия спря газа и за Нидерландия

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:45, 31.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Европа
Слушай новината

Нидерландия стана четвъртата европейска страна, останала без руски газ. Това очаква и Дания, след като компаниите клиенти на "Газпром" от двете страни отказаха да плащат в рубли. Сроковете им за плащане изтекоха днес. Нидерландската "ГазТера" и датската "Орстед" са се подготвили за последиците от своите решения и срещат пълната подкрепа на властите. Не се очаква спирането на руските доставки да създаде проблеми за потребителите в двете страни.

Руският концерн "Газпром" потвърди, че спира газа за Нидерландия и припомни, че от първи април доставките трябва да се заплащат в рубли през две банкови сметки. Компанията "ГазТера", в която има 50% държавна собственост, съобщи още вчера, че не приема тази схема, за да не наруши европейските санкции срещу Русия и да избегне финансови рискове. Вече е договорено закупуването от други доставчици на 2 млрд. куб. м природен газ, които трябваше да дойдат от Русия до първи октомври. Не се очаква решението на компанията да създаде проблеми за страната, въпреки трудната ситуация на енергийния пазар.

"От известно време цените на енергията на световния пазар са високи. Войната в Украйна не прави нещата по-лесни. Но ние не искаме вече да зависим от руския газ и да допринасяме за военните разходи на Путин", каза Роб Йетен, министър на енергетиката на Нидерландия.

Премиерът Марк Рюте коментира ситуацията в Брюксел: "Спирането ще има ограничен ефект, защото не става дума за голямо количество газ. Разбира се, ще следим внимателно въздействието за страната, но на пръв поглед нещата не са зле".

Природният газ заема 44% в енергийния микс на Нидерландия, но едва 15% от него идват от Русия. Страната смята до края на годината да се откаже от руските изкопаеми горива.

Дания също очаква спиране на руския газ, след като нейната енергийна компания "Орстед" отказа да заплати в рубли доставките по дългосрочен договор с "Газпром". "Орстед" ще търси синьо гориво на европейския пазар. Датската енергийна агенция има план за извънредни ситуации и не очаква проблеми за потребителите.

"Ние се готвим за проблемите, които може да възникнат, ако Путин спре газа за Европа или ние решим да не приемаме повече газ, в рамките на санкциите срещу Русия", каза Дан Йоргенсен, министър на енергетиката и климата на Дания.

България, Полша и Финландия също отказаха да плащат в рубли и останаха без руски газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможността азерски компании да участват в газификация у нас обсъдиха Радев и Байрамов
Възможността азерски компании да участват в газификация у нас обсъдиха Радев и Байрамов
Проверяват колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев
Проверяват колко тела са оставени за кремация от обвиняемия Георги Енев