НОВИНИ

Петър Витанов: България трябва да диверсифицира източниците си на доставка на горива

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 31.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

България получи изключение от санкциите на ЕС срещу Русия и ще може да внася руски петрол до края на 2024 година.

Страната ни трябва да диверсифицира източниците си на доставка на горива, коментира в "Още от деня" евродепутатът Петър Витанов.

"Това решение е от полза за България, защото за всички ни е ясно, че петролът, който идва от Русия, този, който се използва в българската рафинерия, е по-изгоден икономически и неговата замяна щеше да доведе до рязка промяна на цените на горивата, щеше да повиши и стойността на живота", отбеляза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

От тази гледна точка шестият пакет от санкции не изглежда да е толкова болезнен за България, подчерта Витанов.

Това е компромисно решение за целия ЕС, има достатъчно отстъпки не само за страни като България, не само за Унгария и Словакия, които могат по тръбопровода "Дружба" да получават руски петролни доставки, но и за страни като Гърция, Кипър, чиито кораби могат да търгуват с руски петрол.

Витанов изрази надежда, че след този период до 2024 г. конюнктурата да се е променила значително и да имаме мир. При мир условията, при които ще търгуваме, ще бъдат различни.

"За три години България ще има възможност да се адаптира към използване на друг тип петрол, включително да адаптира и българската рафинерия", посочи евродепутатът.

Адаптирането към използване на друг вид петрол и на рафинерията за преработка не може да стане с европейски средства, ЕС отдавна не дава средства за изкопаеми горива, каза той.

И припомни, че голямата цел на ЕС е зелена трансформажия на икономиката.

С това решение на ЕС поне в краткосрочен и средносрочен план няма допълнително да влоши благосъстоянието на българина, коментира Петър Витанов.

Какво каза Витанов за политическите действия и стратегията на ЕС по отношение на войната в Украйна вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм привлече Иван Перишич
Тотнъм привлече Иван Перишич
Все повече украински бежанци напускат България
Все повече украински бежанци напускат България