НОВИНИ

Пламен Шалъфов: България ще получи само ползи от влизането в еврозоната

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 31.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

На практика България вече е в еврозоната. Ние сме във валутен борд от 25 години, това каза в "Още от деня" депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов.

Той припомни, че това е един от най-дълголетните валутни бордове в света. Известно е, че левът е вързан към еврото. Следствие от борда е и, че БНБ не може да определя основния лихвен процент и не може да влияе на паричната маса.

По думите му България вече е претърпяла най-големите минуси от влизането в еврозоната. Влизайки формално в еврозоната, ще получим само ползи от това, каза той.

За влизане в еврозоната единственият от четирите критерии, който България не изпълнява, е нивото на инфлация. Друг е въпросът, когато дойде време за оценка на критериите дали страната ни ще го изпълнява, обясни той и допълни, че това зависи от развитието на инфлацията в Европа и света.

Отбеляза, че Хърватия, която трябва да приеме еврото на 1 януари 2023 г., също не изпълнява този критерий и предстои да видим доколко ЕК е склонна на отстъпки с правилата си.

Шалъфов подчерта, че с ковид кризата фискалните правила на ЕК бяха отменени на практика.

Напълно е възможно България на влезе в еврозоната, зависи и от стъпките, които ще предприеме в следващите 18 месеца, акцентира той. Освен това е много важно кой ще преговаря за влизането ни в еврозоната.

"Днес на Кръглата маса в Народното събрание всички бяха единодушни, че инфлацията се дължи на паричната политика на федералния резерв в Щатите и ЕЦБ. Когато увеличиш многократно паричната маса, няма как да не се стигне до инфлация. Когато говорим зае мерки - те не са насочени срещу инфлацията. Въпросът тук е как правителството да подпомогне най-уязвимите групи предвид инфлацията", подчерта Шалъфов.

Той припомни, че в началото на април вече е направено увеличаване на минималната работна заплата. В рамките на тази година не се предвижда второ. Работи се по формула, която да направи това увеличаване от следващата година не политически въпрос, а чисто икономически, който да следва автоматична логика.

От пакета антикризисни мерки 75% процента отиват за подкрепа на пенсионерите, тъй като те са най-уязвимата група, отбеляза Шалъфов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече украински бежанци напускат България
Все повече украински бежанци напускат България
Украйна е регистрирала няколко хиляди случаи на военни престъпления
Украйна е регистрирала няколко хиляди случаи на военни престъпления