НОВИНИ

САЩ ще изпратят свръхмодерни ракети на Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:17, 01.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Близо 100 дни след началото на войната в Украйна - Киев съобщава, че по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце, а Херсонска област е откъсната от украинските телекомуникационни канали. На този фон - от Белия дом потвъдиха думите на Джо Байдън пред "Ню Йорк Таймс", че Съединените щати ще изпратят свръхмодерни ракети на Украйна.

В среднощното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски за пореден път призова страната му да получи военна помощ.

"Всички, на всички нива, трябва да лобират за доставката на съвременно тежко военно оборудване и артилерия за станата ни. Защото само с въоръжение, можем да ускорим победата на Украйна", каза той.

Часове по-късно в публикация във вестник "Ню Йорк Таймс", президентът Джо Байдън обяви, че в 11-ия си пакет военна помощ за Украйна, Вашингтон ще предостави на Киев модерни ракетни системи с малък обсег - до 80 км. С уточнението - с цел отбрана, а не нападение.

"Както и президентът каза - няма да изпращаме ракети с далечен обсег, които да могат да бъдат използвани за територии, извън бойното поле в Украйна", каза Карин Джийн-Пиер, говорител на Белия дом.

Предвижда се Киев да получи високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142, хеликоптeри, анти-танкови оръдия и резервни части.

В статията си Байдън уточнява, че решението за тази военна помощ е взето едва, след като от украинска страна са дали уверение, че оръжията няма да бъдат използвани за цели, различни от отбрана и няма да бъдат поразявани точки на територията на Русия.

Според американския държавен глава, засилването на отбранителните способности на Киев, ще им даде и възможността да водят по-категорични преговори за слагане на край на войната.

Отговорът на руското министерство на отбраната - съобщение за военни учения в Иваново и заявка, че НАТО-вските съюзници "си играят с огъня".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 15 000 случая на военни престъпления в Украйна
Над 15 000 случая на военни престъпления в Украйна
Какви са резултатите от коалиционния съвет?
Какви са резултатите от коалиционния съвет?