НОВИНИ

Забрани за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащи самолети в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 30.05.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Всички обстрелвания на градоносни облаци от площадките на полигона в Поповица в последния месец са били прекъсвани заради прелитащи самолети.

Заради такава забрана през август миналата година, опустошителна градушка унищожи селскостопанската продукция в 15 пловдивски села и причини щети за милиони. Част от пострадалите земеделци все още очакват обезщетенията си, а служителите на полигона настояват за общ подход между институциите заради налагането на забрана върху въздушното пространство.

Ракетната площадка в пловдивското село Поповица е част от 29-те площадки, които са на подчинение на полигона в Поповица. До този момент от началото на сезона шест пъти в различните площадки са обработвани градоносни облаци. Един от най-големите проблеми обаче, според работещите остават забраните, които са налагани за обстрелване на облаците заради преминаване на самолети.

От началото на активния сезон за борба с градушките 87 стрелци изпълняват непрекъснати дежурства. Мъжете са в постоянна връзка с командния център на полигона, откъдето получават нарежданията за стрелба по градоносните облаци.

"На ракетната площадка сме трима колеги, сменяме се на 24 часа, сами сме през деня и през нощта. Стреляме, работим в най-лошото време", обясни Янко Янев, отговорник на ракетната площадка в село Поповица.

Всички площадки от полигон Поповица са подсигурени с нужния брой с ракети за сезона за обстрел на градоносните облаци.

Специалистите за борба с градушките очакват интензивен месец юни

Въпреки че ракети има, проблем за служителите са налаганите забрани за използването им. От края на април досега, всички шест обработки на градоносни облаци са били прекъсвани поне по два пъти от Центъра за координиране използването на въздушното пространство заради преминаващи самолети, твърдят от полигона в Поповица.

"Забраните като брой се увеличават, нали и ето логично, защото до нас са две големи летища и Крумово и Чешнегирово, като имаме предвид, че и Граф Игнатиево е сравнително близко до нас. Мога да кажа, че активността на военните се увеличава, прелитат и чужди самолети, натовски самолети. Забраните са нещо, което тепърва, според мен, ще пречи на нашата работа", казва Никола Ковачев, директор на РД „Борба с градушките"-Поповица.

Земеделците, които миналото лято изгубиха продукцията, продължават да са изключително притеснени заради близостта си до едно от летищата.

Описват щетите след градушките в Южна България

След миналогодишните проблеми с опазването на реколтата в Пловидвско, схемата за действие между Ръководство въздушно движение и Агенцията за борба с градушките е оптимизирана с по-кратко време за даване на разрешение за стрелба.

"Това е 20 минути преди началото. В това време ние съответно сме длъжни 5 минути преди да изтече това време, да освободим съответното въздушно пространство от въздухоплавателни средства. Това са времената, които ние успяхме да минимизираме, но не можем да паднем и под определено време, тъй като има технологично време", обясни Иван Дяксов, зам.-директор на РВД - Пловдив.

От полигона в Поповица обаче твърдят, че разрешенията за стрелба, издавани от координационния център, продължават да се бавят. Подразделението в Поповица защитава близо 2 500 000 декара площи, от тях обработваемите са над 1 800 000 декара.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глушкова отпадна на двойки на "Ролан Гарос" при девойките
Глушкова отпадна на двойки на "Ролан Гарос" при девойките
Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас (обобщение)
Провали се преместването на украинските бежанци от Бургас (обобщение)