НОВИНИ

САЩ дават на Украйна модерни системи за ПВО

Условието е да не се обстрелва руска територия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:32, 01.06.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

САЩ ще предоставят на Украйна модерни далекобойни ракетни системи. Това обяви президентът Джо Байдън. Досега Вашингтон отказваше исканията на Киев за този арсенал, но украинската страна е обещала да не го използва срещу цели на руска територия. Ракетните установки са съществена част от поредния пакет американска помощ на стойност 700 милиона долара. Киев ще получи и военна подкрепа от Германия - ще бъдат изпратени противовъздушни установки и радари.

Новата американска военна помощ ще засили позициите на Украйна в преговорите с Русия и ще направи по-вероятно постигането на дипломатическо решение, заяви президентът Байдън пред Ню Йорк Таймс.

Украйна е уверила американската страна, че няма да използва американските ракетни системи М142 за удари срещу цели на руска територия. Не се интересуваме от случващото се в Русия, а само на наша територия в Украйна, заяви по-рано президентът Зеленски.

Има голямо доверие между Украйна и Съединените щати, както и с нашите съюзници и партньори, каза Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

Русия нападна Украйна, а не обратното, изтъкна Антъни Блинкен. Според него ескалацията ще се избегне най-успешно ако Русия прекрати агресията си.

Украйна се оплаква от липса на огнева мощ и очаква Високомобилната артилерийска ракетна система М142. Тя изстрелва ракети с джипиес насочване на разстояние до 70 км. Западът я смята за по-точна от руския еквивалент, с по-бързо презареждането и транспортиране. Украйна може да използва установките за цели, извън сегашния си обхват, като командни и контролни центрове, логистични бази и руски огневи позиции.

Американската страна очаква установките да бъдат разположени в Донбас срещу руската артилерия и настъпващите части на Москва. Американският пакет включва и хеликоптери, противотанкови средства, боеприпаси, автомобили и резервни части.

Русия осъди американското решение.

"Нека не обсъждаме най-лошите сценарии"- така Кремъл отговори на въпрос за реакцията на Москва в случай, че Киев използва новите оръжия срещу цели в Русия.

Съединените щати целенасочено и усърдно наливат масло в огъня и очевидно се придържат към линията за борба с Русия до последния украинец. Такива доставки не допринасят за желанието на украинското ръководство да поднови мирните преговори, каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Берлин мотивира новите си оръжейни доставки за Украйна с руската стратегия за разрушаване на украински селища в Донбас от безопасно разстояние. Първо с ракети, после с авиация и артилерия и когато всичко е изравнено със земята, влизат танковете, посочи германската страна.

Правителството реши, че ще изпратим Ирис-Ти- най-съвременната противовъздушна система, с която разполага Германия. Така Украйна ще може да защитава цял голям град от руски въздушни удари. Ще доставим на Украйна и ултрамодерен радар, който засича вражески гаубици и ракетен обстрел, каза Олаф Шолц - канцлер на Германия.

Междувременно Русия обяви начало на учения на ядрените си сили в провинция Иваново край Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще са нужни 200 години за цялостно саниране на сградите у нас, твърди гражданска асоциация
Ще са нужни 200 години за цялостно саниране на сградите у нас, твърди гражданска асоциация
Храната е основната причина за недоволството на бежанците от буферните зони
Храната е основната причина за недоволството на бежанците от буферните зони