НОВИНИ

Храната е основната причина за недоволството на бежанците от буферните зони

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 01.06.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство от украинските бежанци във втория ден по преместването им към двата буферни центъра в страната - в Елхово и Сарафово. От днес украинците не могат да нощуват в частните хотели, които не желаят да участват в програмата за помощ от 10 и 15 лева.

В Елхово се стигна до напрежение, а в Сарафово вече е готов палатковият лагер, който се изгради заради ограничения брой места в хотелската база. Недоволството от буферните центрове е главно срещу храната - в Сарафово заради нейната липса, а в Елхово - заради качеството й.

Бежанският център в Елхово осъмна с напрежение, след като украинците се скараха помежду си, тъй акто някои се оплакваха, че не им харесват условията.

Днес над 250 украински бежанци бяха извозени за пренастаняване в държавни база от буферния център в Елхово. Потеглиха към Старозагорско, Ястребино, Пловдив и Бургас.

"Майки с деца над 3 години за Ястребино 86 човека. Там има транспорт, има занимания за децата база на Министерството на образованието", каза Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците.

Напрежение беляза преместването на украинските бежанци в Елхово - какви са причините? (Обзор)

В същото време центърът в Елхово продължава да се пълни. В късния следобед 57 украински бежанци отпътуваха от жп гара Варна, но притеснени, защото не знаят къде отиват.

Ние звъняхме по телефоните, писахме имейли, търсихме информация по всички възможни канали, но никой нищо не ни казваше. Имахме само съобщение в хотела, че ще ни вземат. Писахме, писахме и никой не ни отговори. Сега отиваме в Елхово. Нямаме друг избор, казва Татяна.

Във военната база в Сарафово са издигнати 20 палатки, където ще се настаняват бежанците, тъй като хотелската част вече е запълнена от 160 украинци.

Ирина от Одеса, заедно с дъщеря си, са сред последните, които успяха да получат стая.

Има хладилник, всичко от първо необходимост го има, телевизор, контакти, само интернет няма. Тук можем да останем само няколко дни, защото казаха, че е буферна зона, каза Ирина.

Председателят на Агенцията за бежанците: Максимум до 72 часа е предвиденият престой в буферни зони

Някои от украинците обаче се отказаха да останат в базата, след като видяха военните и палатките.

С военни, аз не искам да живея. Аз съм от Донецка област и отношението ми към военните е отрицателно. Нагледал съм се вече на бомби. Ще се върна от където дойдох, там е дъщеря ми, казва Сергей.

Други пък се оплакват от храната.

Това е някаква ужасна каша, това е всичко. Каша, вода и филия хляб, казва Наталия.

Снощи им донесоха леща с доколкото разбрах две кюфтенца, пюренца има за децата, десертно пюренце, основно пюренце, памперси, минералната вода носят, така че нещата, които са от първа необходимост засега мисля, че са добре и безпроблемни, казва Атанас Видов, териториален директор на Агенция Военни клубове и военно-почивно дело.

С по 20 легла в палатка разполага буферният център за бежанци в Сарафово

А най-уязвимите групи сред украинците са настанени в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг. Това са хора с увреждания и бременни, като Вита, която очаква четвъртото си дете.

Тук са много добри условията, големи просторни стаи, много ни харесва и храната, казва Вита.

А в буферния център в Сарафово по случай 1 юни украинските деца бяха изненадани от фокусник.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ поражение за България от Словения
Второ поражение за България от Словения
Системата за електронни направления изпрати мъж на преглед при гинеколог
Системата за електронни направления изпрати мъж на преглед при гинеколог