НОВИНИ

Георги Свиленски, БСП: На този етап минималната заплата остава 710 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 01.06.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас

Антикризисните мерки касаят и подпомагат всички български граждани, засегнати от кризата. Това са пенсионерите, учениците, младите семейства, бизнесът. Това заяви в "Още от деня" председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

80% от над 200 лв. мегаватчас ще бъде върната, ще бъде компенсирана. Парното, топлата вода, електрическата енергия, облекчения в акциза и намаление на ДДС... Кой не плаща ток и не потребява гориво, че няма да усети тези мерки на правителството, коментира Георги Свиленски.

Той посочи, че на коалиционния съвет е взето решение в понеделник бюджетът ще бъде внесен в парламента.

В рамките на три седмици - до 25 юни ще бъде приет на второ четене в пленарна зала, за да може от 1 юли българските пенсионери да получат новия размер на пенсиите си.

Обясни, че на този етап минималната работна заплата остава 710 лв.

Настаняването на украинските бежанци в страната продължава по план

Свиленски се спря и на темата с украинските бежанци.

"Факт е, че сме в кризисна ситуация. Факт е, че имаме критични проблеми за решаване, но смятам, че държавата полага необходимите усилия за устройването на украинските бежанци".

Той отбеляза, че това най-често са жени, майки. Посочи, че за да се интегрират у нас, добре е да успеят да си намерят работа, но тогава изниква въпросът с недостига на места в детските градини.

Свиленски обобщи, че това, което се прави е в рамките на възможното. Предвид това, че войната започна неочаквано, а бежанците започнаха да пристигат на големи групи у нас, действията на държавата бяха повече от очакваното, на тези хора им се предоставиха най-добрите условия.

Христо Иванов: Коалиционният съвет реши да се изготви управленска програма

Решението да бъде изготвена управленска програма, Свиленски коментира, като подчерта, че законодателната програма на правителството стъпва на основата на коалиционното споразумение и почти всички министерства са изготвили управленските си програми. Трябва да не забравяме, че това правителство управлява в ситуация на ковид криза, в ситуация на инфлация и в ситуация на война.

"Ние сме на шестия месец на управлението си - с всичките тези кризи, с две актуализации на бюджета. На прага сме на трета актуализация", отбеляза Свиленски.

Какво още каза Георги Свиленски - вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йомов и Гълъбов пропускат мача със Северна Македония
Йомов и Гълъбов пропускат мача със Северна Македония
Директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще бъдат изслушани в НС утре
Директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" ще бъдат изслушани в НС утре