НОВИНИ

Международното изложение на отбранителна техника "Хемус" се проведе в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 01.06.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Американски изтребители F-35 се присъединиха към охраната на въздушното пространство на България като част от операцията Air Policing. Военният министър Драгомир Заков присъства на международното изложение за отбранителна техника, продукти и услуги "Хемус".

С прелитане на хеликоптер Ми-17 и два изтребителя МиГ-29 беше открито международното изложение, което фокусира вниманието върху сигурността, антитероризма и отбраната.

Американският F-35, който е кацнал в "Граф Игнатиево", е част от операция по Air Policing на дълга дистанция, обясни военният министър и допълни, че България отново ще бъде подпомагана от съюзници, след като мисията на екипажа от Нидерландия изтече вчера.

"Това, че няма постоянно базирана мисия по Air Policing в България за дълъг период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в българското небе", заяви Заков.

Тече и подготовката в САЩ за производството на новите изтребители F-16 за българските ВВС. Очаква се първият тестов полет на най-модерната версия на самолета да бъде направен следващата година.

"Започнахме да получаваме частите за българските изтребители в Грийнвил, така че очакваме сглобяването да започне към края на тази година", каза Ейми Бърнет, вицепрезидент по корпоративна интеграция в "Локхийд Мартин".

Дали процесът на доставка може да бъде съкратен, зависи от правителствата на България и САЩ. За работата по изтребителите вече са наети 300 служители допълнително.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на русенското с. Николово излязоха на протест заради преминаващите тирове
Жители на русенското с. Николово излязоха на протест заради преминаващите тирове
Детски панаир на изкуствата в Ловеч по повод 1 юни
Детски панаир на изкуствата в Ловеч по повод 1 юни