НОВИНИ

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:31, 03.06.2022
6984
Чете се за: 07:27 мин.
По света
Слушай новината

100 дни след началото на войната в Украйна, шест милиона и шестотин хиляди украинци са били принудени да напуснат родината си. Най-много от тях са потърсили спасение в Полша - три и половина милиона души.

В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия - 64 000, а в Белгия са 45 000.

Как са приети бежанците в тези страни от Европейския съюз, къде ги настаняват и какви помощи им дават?

В началото на март държавите от ЕС решиха да въведат статут на временна закрила за украинците, които бягат от войната за първоначален период от една година, като срокът може да бъде удължаван два пъти с по шест месеца. Това решение дава възможност на украинските бежанци да се ползват с едни и същи права във всички държави -членки на ЕС, подобни на тези на самите граждани на ЕС - да имат достъп до жилищно настаняване, медицинска помощ, да могат да си търсят работа и да записват децата си в училищата в държавите, в които пребивават.

ГЕРМАНИЯ

80% от възрастните бежанци са жени, а 40% от целия поток са деца.

Най-голямата група украинци се установяват в Берлин. Над 100 000 са украинските бежнаци в германската столица, което предизвиква затруднения за бюджета на провинцията и Берлин се обърна към другите провинции с молба да поемат част от хората. Повечето прииждащи от Украйна предпочитат германската столица, защото в нея има най-голяма украинска общност и градът е най-близо до Полша.

35% от украинците са настанени в бежански общежития и хотели, 19% при роднини и познати, 24% при приятели, 22% на свободен наем.

Бежанските общежития в Германия се намират в градовете в квартали редом с другите жилища и хората в тях имат свобода на движение.

Украинските бежанци бяха приравени като статут към германските граждани и приети в социалната помощ. Това им дава малко повече средства в сравнение с другите бежанци – около 450 евро на месец. Също така право да работят, помощ за намиране на работа, безплатен курс по немски език и помощ при наема. Същата тази помощ бежанци от други държави получават, едва когато получат постоянен статут.

През последните дни част от украинските бежанци се придвижват обратно към Украйна, особено онези, чиито селища са отново под украинска власт. Причината за това е и трудното намиране на работа по специалността в Германия без добро владеене на немски език.

На снимките: Регистрационно-приемателен център във Ведел, Северна Германия. Центърът има капацитет да настани до 350 души. Бежанците остават там едва няколко дни преди да бъдат прехвърлени в общежития в Пинеберг.

БЕЛГИЯ

В Белгия получаването на статут на временна защита става на едно място - в Брюксел, в огромен център близо до Атомиума. Там украинците се регистрират и ако нямат къде да пребиват първите дни, им се осигурява временен подслон в Брюксел. За по-дългосрочното настаняване на бежанците се грижат общините и разбира се самите белгийците, които имат възможност и желание да приемат украинци в домовете си.

Над 10 000 от около 45 000 украински бежанци пребивават в домовете на белгийци. Останалите се настаняват в социални центрове, социални жилища, в хотели. Някои от общините преустроиха предишните големи центрове за ваксинация в центрове за настаняване на украинските бежанци.

Белгийската държава създаде много бързо онлайн платформа, на която всички заинтересовани - общини, частни лица, фирми, хотели, които могат и искат са да приемат бежанци, могат да се регистрират. Платформата е на различни езици, включително и украинските, така е ясно къде в страната какви места има.

Украинците имат право да си търсят работа тук, около 2000 вече са се регистирали в бюрата по труда. По-голяма част от децата вече са записани в училищата в общините, където живеят, а министерството на образованието им осигурява безплатни курсове по нидерландски или френски.

Получавайки статута на временна закрила украинските бежанци имат право и на социална помощ, която се определя според потребностите им - в зависимост от това къде живеят, дали трябва сами да си плащат наема или живеят в приемни семейства или в някои от центровете. Социалната помощ варира от 700 до близо 1500, но ако са настанени в семейства или в центрове, получават по-малко.

Бежанците могат да се запишат и в някоя от здравните каси в Белгия и по този начин получават достъп до здравеопазването, което в Белгия е мното достъпно за хората със здравни осигуровки. Белгия организира безплатни курсове по интеграция и език за украинските бежанци.

НИДЕРЛАНДИЯ

В Нидерланция всички украински бежанци също имат право на социална помощ, която е 260 евро на месец, предназначена за храна и дрехи. Също както и в Белгия за настаняването и социалната помощ им се грижат общините. Очаквано най-много украинци има в големите градове - Амстердам, Ротердам, Хага.

Отделно от парите за храна и облекло, украинските бежанци могат да получават от общинските социални служби и средства за обществен транспорт или спортни занимания например. Ако си намерят работа в Нидерланция, украинците имат същите права, както и самите нидерландци и социалната помощ се прекратява.

Семействата, които приемат бежанци в Белгия и Нидерландия не получават помощ от държавата.

На снимките: Сестрите Катя и Варя от Киев са приютени от семейство в Хага.

На снимката: Украинки от готварския курс в бежански център в Берген участват в засаждането на аспержи

На снимката: Премиерът Марк Рюте посещава бежанския център в Утрехт

Снимки: БГНЕС

По темата работиха: Десислава Апостолова и Капка Тодорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона представи екипа за предстоящия сезон
Барселона представи екипа за предстоящия сезон
Детски фестивал на знанието и движението в Пловдив
Детски фестивал на знанието и движението в Пловдив