НОВИНИ

Парите на държавата - експертен съвет обсъжда актуализацията на бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 03.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Експертен съвет в министерството на финансите обсъжда актуализацията на бюджета.

Уточняват се последните детайли по новата сметка. Финансовият министър Асен Василев иска от първи юли актуализиран бюджет, за да влязат в сила всички антиинфлационни мерки.

Нулево ДДС за хляба, ваучери за работещите, повишаване на отстъпките за семейства с едно и две деца са сред предвидените мерки.

Ето какво коментираха вицепремиерите Василев и Нинова, както и представители на коалиционните партньори преди съвета:

Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане както е прието в оригиналния Закон за бюджета - 4,1%. В рамките на тази година не се предвижда да се пипа максимален осигурителен доход, минимална работна заплата. Трябва да има някаква предвидимост и до края на годната параметрите, които станаха факт на 1 април да важат, каза Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

Във връзка с актуализацията, на последното заседание на МС взехме решение да продължи с помощта за ток за компенсация за бизнеса и за газ. Това решение трябва да мине и през промяна в закона за енергетиката, който се движи в момента в НС. По линия на икономика и индустрия, това за нас е най-важното -да гарантираме по-ниски цени за индустрията. За нас са важни и социалните параметри. Знаете за решението за увеличение на пенсиите, фигурира в актуализацията на бюджета. Подкрепа за млади семейства с деца увеличаване на необлагаемия минимум за едно и второ дете. В момента се обсъжда в детайли подкрепата за земеделски производители в актуализацията в бюджета с нова сума, каза Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката.

Имаме предложения, които не са свързани с това да искаме пари за нещо, но ше ги обявим в следващите дни и часове. Част то тях са заложени, част то тях не в такава степен. Те ще помогнат за много по-добра събираемост на данъците, каза Ивайло Мирчев - "Демократична България".

"Реформи не са заложени, заложени са само антикризисните мерки. Цялостната социалноосигурителна система да бъде реформирана задно с пенсионната - ето това не виждам вътре. А виждам само осъвременяване", каза Любомир Каримански - "Има такъв народ".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Василев съобщи какви са параметрите в актуализацията на бюджета
Министър Василев съобщи какви са параметрите в актуализацията на бюджета
Де Хеа е "Играч на сезона" в Юнайтед, чистката в клуба продължава
Де Хеа е "Играч на сезона" в Юнайтед, чистката в клуба продължава