НОВИНИ

Транспортният министър обеща на превозвачите проблемът с чакането на границата да се реши до седмица

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 03.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на превозвачите съпътства посещението на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на граничния пункт "Капитан Андреево". Превозвачите блокираха пункта заради опашките от камиони, които се образуват вече дни наред. Това беше причината и за работното посещение на транспортния министър.

Недоволството на бранша е предизвикано от увеличаването на опашките от камиони на влизане в България, което допълнително беше усложнено от прекратяването на договора с частната лаборатория за фитосанитарен контрол. Превозвачите настояват за спешни мерки

Ние нямаме нищо против нека да е държавно, но това не се прави по този начин. Нека изградят държавната лаборатория и тогава да се изземват функциите, каза Илиян Филипов, превозвач.

От дългото чакане на границата бизнесът търпи сериозни загуби.

Ние сме браншът, който работи, 20% от вътрешния продукт, ние работим, ние караме лекарствата и храните, които ядем всички, каза Йоана Лалова, превозвач.

70 000 евро на час плаща бизнесът заради измишльотината да спрем една лаборатория и ще караме пробите в София, допълни Илиян Филипов, превозвач.

Иван Христанов: Завишаваме контрола на ГКПП "Капитан Андреево", проверките ще се ускорят

На пункта днес министър Николай Събев разговаря с турски колеги за проблема и обеща, че той ще бъде решен.

Ние се договорихме, че ще увеличим скоростта на преминаване, ще увеличим капацитета, като ще се опитаме да стигнем до 2000 камиона от турската страната към нашата на Капитан Андреево и до 1000 на Лесово. Вече имаме командировани допълнително хора от гранична полиция и агенция митници, съобщи министър Събев.

От земеделското министерство заявиха, че забавяне на обработката на хладилни камиони вече няма и припомниха, че пробите отново ще се извършват на пункта, но в държавна лаборатория.

4 - 5 месеца, защото е въпрос на обществената поръчка, която сме сигурни, че ще бъде обжалвана многократно, за да бъде спъван процесът, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието и храните.

Транспортният министър обеща проблемът с обработката на камионите да бъде решен до седмица.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли голям протест на служителите в затворите?
Ще има ли голям протест на служителите в затворите?
Министър Василев съобщи какви са параметрите в актуализацията на бюджета
Министър Василев съобщи какви са параметрите в актуализацията на бюджета