Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест

от БНТ
12:43, 03.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест. Те настояват за осигуряване на по-бърз фитосанитарен контрол.

До забавянето се е стигнало след затварянето на частната лаборатория, която обработваше пробите на пункта, твърдят превозвачите. Сега пробите се обработват от Българската агенция за безопасност на храните, а това отнема часове.

Подробности вижте във включването на Цанка Семерджиева.

Протестиращите настояват за спешна среща с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, който днес е на посещение на граничния пункт „Капитан Андреево" заради опашките и утежнената ситуация по повод поемането от държавата на фитосанитарния контрол.

Министър Събев се срещна със заместник-министъра на търговията с ресор „Митници" на Турция Туна Турагай и управителя на Одрин. След срещата той заяви, че от властите у нас ще се опитат да ускорят процеса по преминаване на камионите като целта е 2000 камиона да могат да влизат на ден през ГКПП "Капитан Андреево" и 1000 камиона през ГКПП "Лесово".

В момента около 3500 камиона чакат да влязат у нас откъм Турция, допълни министър Събев.

Иван Христанов: Завишаваме контрола на ГКПП "Капитан Андреево", проверките ще се ускорят

Протестиращите превозвачи се заканват да не вдигат блокадата на пункта докато не разговарят с министър Събев.

"Чакам повече от шест денонощия. Дали е причината лабораторията, дали причината е големият трафик, дали причината е малкият капацитет на пункта - това няма значение. Важното е, че българските шофьори, не само българските, шофьори от цяла Европа седят по шест денонощия, което за нас е недопустимо. Настояваме тази граница да започне да работи като хората", казва един от протестиращите шофьори.

"Искаме нормална комуникация, искаме нормални действия, искаме действия, които да бъдат предприети спешно и да бъдат решени тези проблеми. Няма как шест дни тук да престояват камионите, разбирате ли? Това е все едно вие затваряте тази граница буквално без да сте осигурили алтернатива", допълва протестираща.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бъкингамският дворец посочи защо кралицата няма да присъства на църковната служба
Бъкингамският дворец посочи защо кралицата няма да присъства на църковната служба
Ще е готова ли навреме актуализацията на бюджета - експертен съвет е насрочен за днес
Ще е готова ли навреме актуализацията на бюджета - експертен съвет е насрочен за днес