НОВИНИ

Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 03.06.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачи блокираха движението през ГКПП "Капитан Андреево" в знак на протест. Те настояват за осигуряване на по-бърз фитосанитарен контрол.

До забавянето се е стигнало след затварянето на частната лаборатория, която обработваше пробите на пункта, твърдят превозвачите. Сега пробите се обработват от Българската агенция за безопасност на храните, а това отнема часове.

Подробности вижте във включването на Цанка Семерджиева.

Протестиращите настояват за спешна среща с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, който днес е на посещение на граничния пункт „Капитан Андреево" заради опашките и утежнената ситуация по повод поемането от държавата на фитосанитарния контрол.

Министър Събев се срещна със заместник-министъра на търговията с ресор „Митници" на Турция Туна Турагай и управителя на Одрин. След срещата той заяви, че от властите у нас ще се опитат да ускорят процеса по преминаване на камионите като целта е 2000 камиона да могат да влизат на ден през ГКПП "Капитан Андреево" и 1000 камиона през ГКПП "Лесово".

В момента около 3500 камиона чакат да влязат у нас откъм Турция, допълни министър Събев.

Иван Христанов: Завишаваме контрола на ГКПП "Капитан Андреево", проверките ще се ускорят

Протестиращите превозвачи се заканват да не вдигат блокадата на пункта докато не разговарят с министър Събев.

"Чакам повече от шест денонощия. Дали е причината лабораторията, дали причината е големият трафик, дали причината е малкият капацитет на пункта - това няма значение. Важното е, че българските шофьори, не само българските, шофьори от цяла Европа седят по шест денонощия, което за нас е недопустимо. Настояваме тази граница да започне да работи като хората", казва един от протестиращите шофьори.

"Искаме нормална комуникация, искаме нормални действия, искаме действия, които да бъдат предприети спешно и да бъдат решени тези проблеми. Няма как шест дни тук да престояват камионите, разбирате ли? Това е все едно вие затваряте тази граница буквално без да сте осигурили алтернатива", допълва протестираща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъкингамският дворец посочи защо кралицата няма да присъства на църковната служба
Бъкингамският дворец посочи защо кралицата няма да присъства на църковната служба
Ще е готова ли навреме актуализацията на бюджета - експертен съвет е насрочен за днес
Ще е готова ли навреме актуализацията на бюджета - експертен съвет е насрочен за днес