НОВИНИ

Ще има ли голям протест на служителите в затворите?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 03.06.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

Служители в затворите и съдилищата протестираха предупредително в 18 града. На места към надзирателите се присъединиха и служители от системата на МВР и пожарната безопасност. Исканията са едни - по-високи заплати, по добри условия на труд, реформи и край на съмнителните обществени поръчки.

В 16.00 часа представители на работещите в затворите бяха поканени на среща в правосъдното министерство.

На срещата трябва да стане ясно дали ще има голям протест на 12 юни.

Работещите в затвора казаха, че исканията са им едни и същи от 13 години, но няма чуваемост. Те искат изравняване на заплатите в сектор "Сигурност", както и и допълнително назначаване на хора, защото след съкращенията през 2015 г. не достигат служители.

Всяко правителство започва с анализ, но до реални реформи така и не се е стигнало. Така се натрупва извънреден труд, има служители, които имат по 180 дни невзети отпуски, защото няма кой да ги замести. В същото време няма и кой да започне работа, защото стартовата заплатата е 1200 лв.

Протестиращите са недоволни и от условията на труд - стари компютри, постове в окаяно състояние.

"Нищо не се е променила. В основата на проблемите стои недостойното заплащане на служителите в сектор "Сигурност", каза Венелин Енчев, секретар на синдиката на работещите в затворите.

"Мога да конкретизирам и да ви дам пример с продавачка в квартален магазин. Настояваме за минимум 25% увеличение на заплатите", каза Благовест Пильов.

"Униформите са под всякаква критика, цената им е безумна, насреща няма никакво качество", каза младши инспектор Железчев.

"Нашите условия на труд са като на задържаните лица, един вид ние изтърпяваме наказание като тях", каза младши инспектор Казимир Атанасов.

Асен Василев: Има пари за по-високи заплати в публичния сектор, ако се направи оптимизация

На днешния парламентарен контрол вицепремиерът Асен Василев каза, че има няколко системи, които са започнали исканата оптимизация, които ще се възползват от фонда. Това е системата на отбраната, на МВР, още 4 - 5 министерства и МС, но за сектор "Сигурност" не спомена конкретно.

"В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите на администрации, ако направят оптимизации и структурни реформи. Ние не предвиждаме допълнителни средства. Говорим за средно увеличение на заплащането от 15 до 20%", каза вицепремиерът Асен Василев.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Не бях много близо до титлата
Карлос Насар: Не бях много близо до титлата
Транспортният министър обеща на превозвачите проблемът с чакането на границата да се реши до седмица
Транспортният министър обеща на превозвачите проблемът с чакането на границата да се реши до седмица