НОВИНИ

Дипломатът Димитър Гърдев, ИТН: Няма промяна в българската позиция за Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 03.06.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

"Очакванията за продължителна война бяха доста мъгливи, мислехме, че с усилията на международната общност този конфликт ще бъде поне замразен и затова бяха настанени (бежанците) в тези бази". Това каза в "Още от деня" Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46-то Народното събрание, ПП на ИТН.

Обстановката е променена, навлизаме в летния туристически сезон, преместването на бежанците среща неразбиране. Според Гърдев това е екстраординарна ситуация и изисква действия според обстановката.

Войната се води вече 100 дни, целите на войната се промениха бързо и в негативна насока, отбеляза експертът.

По думите му очакванията на президента Путин за "блиц криг" в началото са претърпели неуспех и затова се е наложило стесняване на фронта, изтегляне на войскови подразделения от Киев, промяна на тактиката.

"Това са ситуации, в които се действа екстраординарно. Никой не е предполагал такива пакети санкции, те тепърва се приемат, всяка една държава наглася своята икономика спрямо новите условия. Проблемите не са само пред България", подчерта Димитър Гърдев.

Отбеляза, че никой не може да бъде обвиняван, че не е взел предварително всички необходими мерки. В обществото и в правителството по тези въпроси има консенсус.

Трябва ли да бъде свикан КСНС при президента заради Северна Македония?

Той коментира и позицията ни за ветото към присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Печелившият ход е да се говори с единна позиция. В една демократична държава са допустими дискусии, до там не се е стигнало. Всичко, което чуваме, е от медиите, каза Гърдев.

Нека да дадем спокойствие и на нашите политици, и на МВнР и да дадем толеранс на нашите колеги в Скопие. Промяна на българската позиция няма, категоричен е той.

Нашата партия - "Има такъв народ" изразява последователната си позиция по този въпрос и за мен е важно да получим подкрепа от българския народ, допълни Гърдев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават грандиозните тържества за юбилея на Елизабет II
Продължават грандиозните тържества за юбилея на Елизабет II
Контузия попречи на Зверев да доиграе мача с Надал
Контузия попречи на Зверев да доиграе мача с Надал