НОВИНИ

100 дни война в Украйна - няма промяна на ситуацията в Донбас

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:11, 03.06.2022 (обновена)
Чете се за: 10:15 мин.
По света
Слушай новината

Десетки хиляди жертви, сред тях и много деца; изравнени със земята градове и последствия, които засягат целия свят - кратката равносметка на 100 дни война между Русия и Украйна.

Русия твърди, че освобождава Украйна, Украйна защитава суверенната си територия. Европа и светът се върнаха в един от най-мрачните периоди на Стария континент, който мнозина си пожелаваха никога да не се повтори. Има ли победители и какви са прогнозите за изхода на войната, обобщава Теодора Гатева.

Утрото на 24 февруари дойде така:

Владимир Путин, президент на Русия: "Реших да бъде проведена специална военна операция".

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Днес Русия започна инвазия в Украйна. Путин започна война срещу Украйна и срещу целия демократичен свят".

100 дни сирени, грохот на оръжие, танкови колони, смърт, близо 14 милиона украинци - напуснали родината и родните си места. Мариупол, Буча, Краматорск и още Лвов, Одеса, Чернигов, Житомир, Запорожие... В ранните часове на 24 февруари Русия нахлу в Украйна - по суша, въздух и вода.

Атаката беше не само срещу Донбас, част от който са самопровъзгласилите се проруски Луганска и Донецка народни републики, но и срещу цяла Украйна.

Военни колони тръгнаха към столицата Киев. Херсон беше първият и дълго време - единственият голям град, превзет от руснаците.

В началото на март започна обсадата на Мариупол - стратегическо пристанище на Азовско море. Битката за града беше наречена "сърцето на войната". На 9 март, при руска атака беше поразен родилният дом в града. Според Кремъл сградата е използвана не само от редовната украинска армия, но и от полка "Азов" - военно формирование, което Москва определя като неонацистко. Нещо, което членовете му отричат.

Без ток, без вода и храна, без медикаменти - след няколко седмици от Мариупол - процъфтяващ град с около 400 000 души население преди войната, не е останало почти нищо. Голяма част от жителите на града успяват да се евакуират, въпреки първоначалните трудности и засечки, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

В Азовстал - металургичният комбинат в града, се укриват няколко хиляди цивилни и военни. И удържат руските атаки повече от два месеца. Последният защитник на Мариупол се предава на 20 май... Според анализатори, защитата на пристанищния град е променила хода на войната.

Русия обяви победа в Мариупол

Намеренията на руснаците за блицкриг в Украйна не се осъществиха. Украинската армия, заедно с хиляди доброволци, включително и от чужбина, показа изненадващи умения. Въпреки че в първите дни на войната руснаците многократно превъзхождаха украинците - и като численост, и като въоръжение, тежки логистични проблеми, неподготвени кадри, лоша стратегия попречиха на похода към Киев на смятаната за една от най-силните армии.

Украинците показаха завиден боен дух, дисциплина и готовност да защитават родината си - с цената на всичко. Милиони украинци - предимно жени и деца, избягаха от бомбите и потърсиха убежище в Полша, Словакия, Румъния, Молдова, България и цяла Европа.

"Не знам къде отивам. Бягам, защото искам детето ми да оцелее. Дойдоха руснаци, руски войници. Те убиват деца, взривяват училища, детски градини. Искам да живея в Украйна, но не мога, защото те унищожават всичко", казва Таня от Николаев на 14 март.

Реакциите в Русия - първоначално руснаците по-скоро застанаха зад решението на Кремъл за нахлуването в Украйна, дори и само от страх. В средата на март обаче, журналистката от Первий канал - Марина Овсянникова, прекъсна ефира на централната емисия с призив войната да спре и каза, че от екрана се води пропаганда. Заплашва я затвор между 5 и 15 години.

Междувременно Киев печелеше не само на бойното поле, но и на терена на дипломацията. Президентът Володимир Зеленски превърна среднощните си обръщения в традиция, участва в заседанията на парламентите на стотици държави и организации, среща се президенти, премиери, военни министри.

А Русия продължи да убеждава света, че извършва демилитаризация и денацификация на Украйна, че я освобождава. Хиляди чужди компании прекратиха бизнеса си в страната. ЕС, САЩ, Канада приеха санкции срещу Кремъл.

Кадри от Буча разкриват шокираща жестокост на руската армия, Русия ги определи като фалшиви

На 1 април светът научи за Буча. В градчето на около 30 км от Киев са открити масови гробове и най-малко 1000 тела на цивилни граждани, сред тях и деца. Според украинските власти, са убити от руски военни. Според Москва, кадрите от Буча са инсценировка и фалшива новина, и поредният опит на "колективния Запад" да дискредитира Москва.

А руските бомби и ракетите продължават да падат в Украйна.

"Надявам се, че жена ми е починала бързо... Надявам се, че сега е в рая... и че всичко в живота ѝ е прекрасно!" - казва Олег Рубак от Житомир на 2 март.

На 44-ия ден от войната при ракетна атака на гарата в Краматорск са убити 57 души, над 100 са ранени. Според Киев между 1000 и 4000 цивилни, главно жени и деца, са били на гарата в момента на нападението, за да се евакуират от Краматорск. Според Москва ракетата е изстреляна от украинска територия.

На 54-ия ден от войната Русия обяви втора фаза - изтегли се от околностите на Киев и централната част на Украйна и заяви, че ще се концентрира върху освобождаването на Донбас.

В отговор на поредните икономически санкции Русия обяви списък с неприятелски държави и заяви, че иска газът ѝ да се плаща в рубли.

Украйна продължи да получава подкрепа под формата на оръжия и пари. Зад Киев застана съзвездие от популярни личности.

Боно от U2 изнесе концерт в киевското метро

Украйна направи и първата стъпка към членство в ЕС - получи въпросника, който дава началото на процеса.

"Готови сме да бъдем с вас денонощно и да ви подкрепим в попълването на този въпросник. Знаем много един за друг, защото сме работили заедно през последните години. За това няма да е както обикновено - да са необходими години за формиране на мнение, а вероятно седмици - ако работим заедно. Затова, скъпи Володимир, Ви давам това!", заяви Урсула Фон Дер Лайен, председател на ЕК на 8 април.

Икономическата хватка на Запада срещу Русия продължава да се затяга - шестият пакет санкции на ЕС срещу Кремъл вече е факт. Той включва петролно ембарго за руския петрол - до края на тази година ЕС ще купува 90% по-малко от руското черно злато. От SWIFT системата са изключени поредните големи банки. Въпреки всичко това, руската икономика държи стабилни показатели.

За военни престъпления и за геноцид в Украйна се заговори още след Буча. А Вадим Шишимарин стана първият руски войник, осъден на доживотен затвор за убийство на цивилен в Украйна. Той призна вината си и поиска прошка от съпругата на убития.

"Признавам вината си. Разбирам, че няма да можете да ми простите... Моля за прошка, за това, което съм направил", каза в съда Вадим Шишимарин.

А войната продължава - Русия напредва бавно, но сигурно. И е все по-изолирана на международната сцена. Украйна се опитва да защити територията си и настоява, че води битка за целия цивилизован свят.

100 дни след началото на войната, кога ще е краят - засега е неясно. И въпреки че са минали 100 дни, ясен победител няма. Увеличава се само броят на кръстовете - и в двете страни.

"Стараем се да не плачем. Свършиха и сълзите, а има поверие - не се плаче на гробище, за да не им е мокро на покойниците... Държим се... трябва да се живее", твърда е Галина Трояновска от Чернигов.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора пропуска благодарствената служба заради "известен дискомфорт"
Кралица Елизабет Втора пропуска благодарствената служба заради "известен дискомфорт"
Предимно слънчево и горещо днес
Предимно слънчево и горещо днес