НОВИНИ

Войната: Зеленски поиска повече оръжие и призна за загуби на територия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:58, 02.06.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
украйна обзор
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия затяга примката около ключов град в битката в Донбас. Украинският президент Зеленски поиска повече западно въоръжение и призна, че страната му е загубила 20% от своята територия. Загубите на Киев в сраженията на Изток са 100 убити и около 500 ранени на ден, посочи украинският лидер.

БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ

Руските сили се опитват да напреднат на юг към Краматорск и Словянск, съобщи губернаторът на Донецк.

По украински сведения цивилни се укриват от руските обстрели под химическия завод в Седеродонецк, където е възможно да са останали опасни материали. Руските сили контролират 70 - 80% от Северодонецк.

Американският президент Джо Байдън обяви нови 700 милиона военна помощ за Украйна, включително мобилни ракетни системи с радиус на действие 70 - 80 километра.

Вашингтон планира да продаде на Киев 4 дрона, способни да носят ракети "Хелфайър". Кремъл отхвърли възможността те да окажат влияние върху хода на войната.

ИКОНОМИКА

Вашингтон обяви нови санкции, включително по отношение на няколко яхти, свързани с президента Путин и олигарх, който ръководи стомадобивен комбинат. Русия окачестви като "саморазрушително" решението на ЕС за поетапен отказ от руския петрол.

Украинската реколта на пшеница вероятно ще се свие до 19,2 милиона тона при рекордните 33 милиона за миналата година, прогнозират украински търговци на жито.

ДИПЛОМАЦИЯ

След спорове с Унгария Евросъюзът одобри окончателно нови санкции срещу руския петрол и банката Сбербанк.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да увеличи оръжейните доставки за страната му. Украйна повтори, че се сражава за освобождаване на временно окупираните райони от своята територия.

Русия отново не отхвърли възможността за среща на върха Путин - Зеленски.

Украйна обяви, че работи с международни партньори по създаване на мисия с подкрепата на ООН за възстановяване на водните пътища в Черно море. Въпреки тежките седмици Кремъл заяви, че не смята да затваря прозореца към Европа, отворен от Петър Велики преди 300 години.

НАТО е в контакт с Турция по нейните възражения срещу членство на Швеция и Финландия, обяви във Вашингтон генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Той се среща в четвъртък с президента Джо Байдън и със съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба по време на погребение в американския щат Уисконсин
Стрелба по време на погребение в американския щат Уисконсин
В "Денят започва" на 3 юни: За журналистиката с човешко лице – думи за Нери Терзиева
В "Денят започва" на 3 юни: За журналистиката с човешко лице – думи за Нери Терзиева