НОВИНИ

Зеленски: 20% от Украйна е под руски контрол

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:00, 02.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

В 99-ия ден на войната срещу Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му е загубила около 20% от територията си и поиска още западно оръжие.

Каква е обстановката в Северодонецк - френски тв екип доближи обсадения град

Русия продължава да затяга обръча около Северодонецк и нанася удари върху железопътни съоръжения, които се използват за доставка на западно въоръжение за Украйна.

Украинските власти съобщиха, че Русия настъпва при ключовите южни градове Краматорск и Словянск и готви офанзива при Святогорск и Берегове, на главния път към Лисичанск. Лисичанск е подложен на тежки обстрели, но остава в украински ръце, съобщават местните власти.

Украйна дава 100 жертви и 500 ранени на ден в източната си част, обобщи украинският лидер Зеленски. Пред парламента на Люксембург той отбеляза, че страната му се сражава на фронт дълъг хиляда километра, загубила е около 20 процента от своята територия или 125 хиляди квадратни километра-повече от площта на страните от Беленюкс взети заедно.

"Защитаваме се срещу почти цялата руска армия. В агресията участват всички руски боеспособни единици", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Пред форум в Словакия Володимир Зеленски изрази благодарност за получената военна подкрепа, но поиска повече западно оръжие. След Съединените щати и Великобритания ще предостави на Киев мобилни ракетни установки с радиус на действие 70-80 километра.

Швеция ще окаже допълнителна икономическа и военна помощ на Украйна, включително противокорабни ракети, пушки и противотанково оръжие.

Русия обяви, че разглежда като легитимна цел украинската инфраструктура, използвана за доставка на западно въоръжение. Според Кремъл продажбата на Киев на четири американски дрона, въоръжени с ракети "Хелфайър", няма да промени хода на войната.

"Засипването на Украйна с оръжие няма да промени параметрите на специалната операция. Нейните цели ще бъдат постигнати, но с цената на повече страдания на Украйна", допълни Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Бурна радост за Украйна донесе футболната победа с 3 на 1 над Шотландия в Глазгоу, с което страната увеличи шансовете си за класиране за финалите на Световното първенство по футбол тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист поведе във финалната серия с Балкан в Националната баскетболна лига
Рилски спортист поведе във финалната серия с Балкан в Националната баскетболна лига
Президентът Радев: Властта в обществото трябва да бъде равномерно разпределена
Президентът Радев: Властта в обществото трябва да бъде равномерно разпределена