НОВИНИ

Асен Василев: Задава се ново поскъпване през есента

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:06, 02.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента и зимата. Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му единственото решение да бъде предотвратена подобна криза е да бъдат взети мерки на общоевропейско ниво. Министърът беше изслушан на бюджетна комисия днес, където коментира също бъдещия договор с "Газпром" и подготовката на България за влизане в еврозоната.

Докато през лятото Европа може да произведе достатъчно храни и няма да има проблем, не такава ще бъде ситуацията през есента, коментира вицепремиерът, който призова да бъдат търсени общоевропейски решения, за да се облекчи вноса, например.

Основният риск от допълнителна инфлация не идва по линия на енергоизточниците, идва по линия на храните.

Министърът обясни, че според него има зависимост и при спирането на природния газ от Русия - Газпром прекратявал доставките на страните, които купуват сравнително малки количества и чийто договори изтича скоро, както е при България.

Към момента това правителство кога ще преговоря с Газпром за нови количества газ - имайки предвид държанието на Газпром и отказа да изпълняват подписан договор, по който ние сме абсолютно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е - никога. Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ че същият този човек няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация.

България все още не изпълнява условията за приемане на еврото

Вицепремиерът коментира и доклада на Европейската комисия, според който не сме готови за влизане в еврозоната.

Към фискалната политика няма забележки, само към инфлацията и към готовността институционално. Както споменах няма как да се въведе еврото без парламент, а ние имаме да променим над 100 закона.

Той обясни, че страната е способна да влезе в еврозоната до 1 януари 2024 г. По думите му, все повече в Европа се говори и за нови критерии за влизане, които да отговарят на настоящата реалност.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах е готов да жертва индивидуалните си награди за преиграване на финала с Реал
Салах е готов да жертва индивидуалните си награди за преиграване на финала с Реал
По-високи пенсии от 1 юли
По-високи пенсии от 1 юли