НОВИНИ

Пет пъти по-голям е натискът по южната граница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:52, 02.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пет пъти по-голям миграционен натиск по границата ни с Турция през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2021 г. Това е една от причините парламентарната комисия за контрол на службите да проведе заседание в района.

Ситуацията в Афганистан е една от основните причини за засилването на натиска, което се очаква да продължи и през летните месеци. През май, в сравнени с април, задържаните са по-малко, което е резултат от засилената охрана от служителите на МВР.

Депутатите от Комисията за контрол на спецслужбите първо посетиха регистрационния приемателен център в Харманли, където се настаняват нелегалните мигранти след като влязат в страната ни. Тук през април е имало най-много хора през тази година, последният месец, обаче са намалели.

48% е заетостта на този териториален център, иначе общо за цетровете на Държавната агенция за бежанци са настанени 1575 лица към настоящия момент, каза Димитър Киров, зам.-председател на ДАБ.

Това е 38% от общия капацитет на местата за настаняване в Агенцията. Повечето обитатели са мъже, като най-много са от Афганистан и Сирия.

Зейнеб е сирийка. В България е от 9 месеца.

Още чакам отговор на молбата ми за статут. Аз съм вдовица, избягах от войната с 4-те си деца. Чакам решение за статут, за да мога да работя и да се издържам. Сега получавам по 50 евро на месец, казва Зейнеб.

За всеки настанен се полагат по 5 лева за храна на ден.

За нас беше важно да установим какво може и как може да помогнем на тези служители за това тези служители да работят по-мотивирани. Оказва се, че една брутна заплата е около 1100 лева на експерт, който провежда първоначалните интервюта, например. Медицинското обслужване също има нужда от подкрепа. В момента работи една медицинска сестра и посещават лекари когато има необходимост, каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите.

Депутатите от комисията посетиха е центъра от затворен тип в Любимец, който е към дирекция "Миграция" на вътрешното министерство. Настанените там нямат право на свободно придвижване. През първите пет месеца на миналата година мигрантите в Любимец са били 595, а през тази са 3115 или над 5 пъти повече. Пикът е бил през април, когато в Центъра е имало над 1000 нелегални мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е последният четник на Ботев - историята през спомените на внучката му
Кой е последният четник на Ботев - историята през спомените на внучката му
Кирил Десподов: Истината е, че играхме плахо
Кирил Десподов: Истината е, че играхме плахо