НОВИНИ

Кой е последният четник на Ботев - историята през спомените на внучката му

Мария Костова
от Мария Костова
22:06, 02.06.2022
5160
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

На 2 юни - това е историята на последния четник на Ботев. Цанко Минков от село Турия - легендарна фигура в Казанлъшко. Приживе спомените му записва самият Чудомир, а днес ги разказва неговата внучка - Гена Ковачева.

Денят на Ботев: Възпоменателни тържества в родния му Калофер

В голяма къща зад заключена врата - така ни посреща баба Гена. Тя е на 93. Оплаква се, че напоследък забравя. Спомените за прадядо ѝ обаче са ярки. Като самия него.

Гена Ковачева:

"Виж го - строг, много строг, не съм го видяла да се засмее."

Обичал да разказва за Ботев. И за срещата им в Гюргево, където работел. Израснал сирак. Неуко, но будно момче. Думите на войводата подпалили кръвта му. И на 16 станал четник. Тръгнал с обувки на заем. И с ясното съзнание, че отива на смърт.

Гена Ковачева:

"Когато отиват да се качват на парахода, предварително им е казано, че ще спуснат някакъв петел, да отнеме вниманието на пътниците и те тогава ще се качат. И така са направили."

В България обаче ги очаква изненада - хората ги е страх да тръгват с тях.

От село в село и от потеря на потеря. Посрещат ги само куршуми. Един от тях е фатален. А войводата - повален.

Гена Ковачева:

"Те го загръщат с тръни и тръгват, но все се обръщат натам да го видят. И турците не го виждат. Един българин го намира, кръст му направил, всичко и го сложил там, под един орех."

След години търсили и човека, и ореха. Не ги открили. Легендата останала. Както и въпросът - кой е стрелял по Ботев?

Гена Ковачева:

"Никой не знае - кой ще стреля, кого ще видиш!"

Ранен в ръката, Цанко успява да избяга. Заловен е по-късно в мелница до село Лютаково. Отведен е в софийския кауш, осъден на смърт, но помилван като непълнолетен. Установява се в Павел баня. Днес на паметника в центъра на града дядо Цанко е млад. И с четническия си калпак. Баба Гена разказва, че не се разделял с него. На Коледа задължително посрещал коледарите с лъвчето на челото и специална заръка - да му изпеят любимата песен "Тих бял Дунав".

С нея посрещнал и последната си Коледа. Изправил се на крака и се просълзил. Скоро след това си отишъл. Погребали го с четническия калпак. Никой не знае къде изчезнали медалите му за храброст. А родът му се разпръснал. У нас останала единствено баба Гена. Чиито деца са в Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Михайлов: Равенството е закономерно
Николай Михайлов: Равенството е закономерно
Пет пъти по-голям е натискът по южната граница
Пет пъти по-голям е натискът по южната граница