НОВИНИ

Стрелба по време на погребение в американския щат Уисконсин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:00, 03.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Стрелба по време на погребение в Расийн, щата Уисконсин. Информацията за броя на жертвите и ранените е противоречива.

Според някои американски медии има само ранени, докато други твърдят, че са убити най-малко петима души. От местната полиция потвърждават за тежкия инцидент, но няма подробности.

Районът е отцепен, води се разследване. Няколко часа по-късно, в специална реч, президентът Джо Байдън призова Конгреса да приеме строги мерки за носенето и притежанието на оръжие.

Предложенията му включват забрана за определен вид боеприпаси или промяна на възрастта, на която те могат да се купуват, както и възможността производителите на оръжие да носят наказателна отговорност за изделията си.

"Не става дума да се отнемат нечии оръжия или да се стигматизират изрядните собственици на оръжие, но този вид насилие трябва да спре", каза Байдън.

Темата за оръжията в САЩ отново стана актуална след масовата стрелба в училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама възрастни.

"Този път трябва да отделим време, за да направим нещо. И този път е време Сенатът да направи нещо. Но както знаем, за да се случи това, имаме нужда от поне десет сенатори републиканци. Подкрепям двупартийните усилия, които включват малка група от демократи и сенатори републиканци, които се опитват да намерят начин. Но, Боже мой, фактът, че мнозинството от републиканците в Сената не искат нито едно от тези предложения дори да бъде обсъждано или да се предлага за гласуване, намирам за безотговорно. Не можем отново да подведем американския народ", каза още американският президент Джо Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево и горещо днес
Предимно слънчево и горещо днес
Войната: Зеленски поиска повече оръжие и призна за загуби на територия
Войната: Зеленски поиска повече оръжие и призна за загуби на територия