НОВИНИ

Радев след срещата с Джуканович: България категорично подкрепя интеграцията на Черна гора в ЕС

живо радев срещата джуканович българия категорично подкрепя интеграцията черна гора
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 11.07.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той беше посрещнат днес от черногорския президент Мило Джуканович в президентския дворец в историческата столица Цетине.

За българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически и духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, заяви българският президент след срещата със своя колега.

"Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора по нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса по разширяване на ЕС и ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство", обърна се Румен Радев към черногорския си колега.

Голямата подкрепа на черногорските граждани за еврочленството на страната им е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство, подчерта Радев.

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпрос не само в процеса на присъединяване, но и след това", увери той.

Във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация, чукаща на вратата продоволствена криза и възможни нови миграционни потоци към ЕС, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона, отбеляза още президентът.

Радев пожела успех на Черна гора, която поема председателството на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

"От ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на ЕС и НАТО към нашия регион, така че да имаме проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави всичко възможно да предотвратява вторичния трус от всички глобални кризи", каза президентът.

От своя страна президентът Мило Джуканович заяви, че разширяването на ЕС е важно както за Европа, така и за Балканите. Най-голямата инвестиция на ЕС за мира и стабилността в Европа би била именно интеграцията на Западните Балкани, коментира той.

"Затова е важно нашите съседи да познават историята на региона, да познават и неговите дефицити и правилно да преценят какво е необходимо за неговото развитие. Не трябва да има вакуум в геополитиката", подчерта Джуканович.

По време на официалната си визита Румен Радев ще проведе срещи и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя Дритан Абазович.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов: Добрите години за българския волейбол ще дойдат в близко бъдеще
Алекс Николов: Добрите години за българския волейбол ще дойдат в близко бъдеще
Температури между 23° и 28° днес, на места със силен вятър
Температури между 23° и 28° днес, на места със силен вятър