Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Топлофикациите в Русе и Сливен: Ако "Брикел" затвори, оставаме на студено

bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 22.07.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
зрителски сигнал русенци без парно топла вода
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русе и Сливен ще останат без топлоподаване, ако "Брикел" затвори, предупредиха от топлофикациите в двата града.

От Топлофикация Сливен обявиха, че са предупредени от "Брикел", че съществува реална опасност без съществена причина дейността на дружеството да бъде временно преустановена чрез налагане на принудителна административна мярка.

Освен съоръжения за производство на топлинна и електрическа енергия, в Брикел функционира и специална Брикетна фабрика, в която работи единствената в България инсталация за подсушаване на въглища. Съоръжението обработва въглищата, като спомага за подобряване, както на техните качествени характеристики, така и на екологичните им показатели. Произведеният продукт от Брикетна фабрика се нарича обогатено енергийно гориво и се използва в производството на енергия не само в Брикел, а и във важния за енергийната сигурност на страната ТЕЦ Бобов Дол, близкия ТЕЦ Димитровград, Топлофикация Сливен, Топлофикация Русе, Топлофикация Перник и по-малката Топлофикация Габрово, посочват от топлофикационното дружество.

Кирил Петков с изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“, установи замърсяване на въздуха

„Тази сутрин получихме писмо от Брикел, в което ни уведомяват, че съществува опасност дейността на Централата да бъде спряна принудително, от което следва, че вече планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период. Искрено се надявам българската държава да не допусне подобен сценарий, защото ще застраши отоплителния сезон в няколко големи български града! Сливен е топлофициран град с 120 000 души население! Много от жителите са свикнали да разчитат на евтиното централно отопление. С какви очи да им обясним, че трябва да използват по-скъпи методи за отопление и да се лишат от най-евтиния без основателна причина“, заявява изпълнителният директор на "Топлофикация Сливен" инж. Павлин Костов.

Подобно предупреждение дойде и от "Топлофикация Русе", където тъкмо е започнало преминаването към работа с обогатено енергийно гориво заради липсата на руски въглища, породена от войната в Украйна. Дейностите по проекта вече са стартирали и за реализацията му са отделени няколко милиона лева.

"Надяваме се в ситуация на обострена енергийна криза на територията на цяла Европа да не се допуска затваряне на централи. Всяка една Топлофикация допринася за енергийната стабилност на държавата. "Брикел" е единственият производител на обогатено енергийно гориво в България и голяма част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на доставките. Доколкото съм запознат с метода на получаване на обогатено енергийно гориво, то се произвежда с топлинната енергия, която се генерира от работата на горивната инсталация т.е. без производствена дейност няма как да се генерира топлинна енергия, която да се използва за превръщането на обикновените въглища от Мини Марица Изток в обогатено гориво." заяви инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Топлофикация Русе".

Според него, ако се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде преустановено, цялата енергийна система ще рухне. По думите му, прекъсването на доставките на обогатено енергийно гориво ще доведе до недостиг на електрическа енергия в страната, който вероятно няма да може да бъде покрит от съществуващите източници на енергия. Директорът изрази съмнение, че вероятно ще се стигне до режим на тока, защото вносът също не е опция, предвид високите цени на европейските пазари.

„Всички български топлофикации сме се заели изключително сериозно с каузата за трансформация на българската енергетика чрез поетапно премахване на въглищата и по-мащабно навлизане на по-екологичните горива, каквито са биомасата, биогазът, природният газ, а защо не в бъдеще и водородът, на който се възлагат толкова големи надежди. Нека не се допуска апокалипсис в българската енергетика!“ каза инж. Севдалин Желев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Константинова отпадна от Европейското лично по тенис до 16 години
Йоана Константинова отпадна от Европейското лично по тенис до 16 години
Баскетболистките до 16 години отстъпиха на Полша в Турция
Баскетболистките до 16 години отстъпиха на Полша в Турция