Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кирил Петков с изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“, установи замърсяване на въздуха

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 19.07.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. По време на инспекцията е установено високо съдържание на серен диоксид във въздуха, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%.

Отчетен е 5600 милиграма на кубичен метър серен диоксид, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти, съобщават от Министерски съвет.

Премиерът посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“, допълват от правителствената пресслужба.

Заедно с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Борислав Сандов в проверката днес участваха представители на редица институции: РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ.

От всички институции министър-председателят изиска подробни доклади и бърза реакция.

Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ «Брикел» има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивша сътрудничка на български евродепутат е подозирана за връзки с руските служби
Бивша сътрудничка на български евродепутат е подозирана за връзки с руските служби
Мъж със скутер е блъснал жена в София
Мъж със скутер е блъснал жена в София