НОВИНИ

Пожарът между Калугерово и Лесичово обхваща над 1000 декара иглолистна гора

bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 22.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Хеликоптер и тежкотоварна техника се включиха в гасенето на огнената стихия, която бушува в Пазарджишко. Засегнати са високите части на борова гора над селата Калугерово и Лесичово. Пожарникари, горски служители и доброволци и в момента са на мястото и потушават пожара.

Огнената стихия обхваща над 1000 декара иглолистна гора край селата Калугерово и Лесичово. В потушаването на пожара се включи хеликоптер, както и тежкотоварна техника.

"Докарали сме 3 верижни тежки машини, които да направят просеки, тъй като в този район пожарната не може да гаси пожара. Той се гаси на ръка, с помощта на колеги от пожарната, доброволци и горски служители", заяви комисар Ангел Ангелов, директор на РДПБЗНС-Пазарджик.

Хеликоптери се включват в гасенето на пожара между селата Калугерово и Лесичово

Ситуацията се усложнява от високите температури и от вятъра, който допълнително разгаря пожара във върховете на боровата гора.

"Метеорологичните условия бяха вчера неблагоприятни, тъй като пожарът от низов, стана върхов, който е много сложен за гасене. В момента през нощта падна долу и е низов. Извършваме гасителни действия и мислим, че няма да допуснем повторно запалване на върхов пожар. Използваме и хеликоптер, който много помага в гасенето в тази местност", уточни комисар Ангелов.

На мястото са пожарни екипи от Пазарджик и Панагюрище, горски служители и доброволци.

"Някъде около 30 човека горски има на терен, още толкова чакам. Две пожарни, колегите от пожарната са с нас. Доста жива сила сме вкарали. Три булдозера има, надяваме се да се справим. Още веднъж казвам, че е много опасна ситуацията и не трябва да я подценяваме", коментира Гавраил Рангелов- директор на Горско стопанство - Пазарджик.

Още вчера жители на село Калугерово са забелязали гъсти кълба от дим. Предстои да бъде изяснена и причината, довела до горския пожар.

Репортер: Елена Ламбрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишен с 1,4 промила катастрофира с колата на майка си
13-годишен с 1,4 промила катастрофира с колата на майка си
Лекарите в Пловдив предупреждават за висока скрита заболеваемост от COVID-19
Лекарите в Пловдив предупреждават за висока скрита заболеваемост от COVID-19