НОВИНИ

Разгорещени дебати в НС за новите правила за избор на шеф на КПКОНПИ (ОБЗОР)

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
17:32, 22.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Близо три часа отне на депутатите да приемат правилата за избор на нов шеф на антикорупционната комисия. По време на дискусията от опозицията предложиха към изискванията за кандидата да се добави възрастово ограничение от 65 години, срещу него да не е било образувано производство в антикорупционната комисия, както такова за отнемане на допуск до класифицирана информация. Беше предложено и да се скъси срокът, в който могат да се правят предложения. А зад всички идеи за допълнения стоеше една теза - тези правила се приемат, за да може Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Което предизвика сарказма на опозицията.

"Следва да приемем решение за избиране на Бойко Илиев Рашков за председател на КПКОНПИ, и за министър председател, главен инспектор във ВСС, член на ВСС, главен инспектор в Сметната палата и накрая член на Конституционния съд", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

"Ние от ДПС веднага след приемането на правилата ще предложим един достоен, красив, съвестен, независим човек, който ни припомни комунистическите методи и се казва Бойко Рашков", заяви Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

"Дори и да е имало съмнения за кандидатурата на Бойко Рашков, те бяха опровергани и ние разбрахме, че това е най-добрият кандидат, когато Десислава Атанасова излезе и обяви, че с кандидатурата на Бойко Рашков обявявате война на ГЕРБ", заяви Искрен Митев, "Продължаваме промяната".

Към изискванията към кандидата да бъде записано и това да не е принадлежал към структурите на бившата Държавна сигурност, предложиха още от опозицията. В това гласуване от "Демократична България" бяха против, което предизвика вълнения в залата.

"Твърдението, че е възможно лице, свързано с ДС, да бъде избрано с наши гласове, е невярно. Защото текстовете, които изискват всички кандидати да бъдат проверявани, съществуват", заяви Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България".

В крайна сметка нито едно от допълнителните предложения не бяха приети. Но обвиненията продължиха.

"Цели се политическа разправа, с оглед и на предстоящите избори и от ПП явно си търсят служебна победа, защото им липсват политики", каза Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

"В момента не обсъждаме личност, обсъждаме правила. Второ - тези правила са залегнали в КПКОНПИ. Това са вашите правила. Така че да казвате, че вашите правила са писани за определен човек, не го приемам като аргумент", заяви Михал Камбарев от "Продължаваме промяната".

"По отношение на тези процедурни правила, трябва да отбележа, че присъствието им в дневния ред беше заложник на едни политически договорки", каза Петър Петров, "Възраждане".

"И много отпреди разговорите за трети мандат ние сме обявили своята подкрепа за личността на Бойко Рашков", заяви Явор Божанков от БСП.

В крайна сметка с гласовете на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН, ДБ, "Възраждане" и независимите депутати Народното събрание прие правила за избор на шеф на антикорупциоонната комисия. Номинациите за шеф на КПКОНПИ трябва да бъдат направени в 14-дневен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е съставът на волейболистките до 19 години за Европейския младежки олимпийски фестивал
Ясен е съставът на волейболистките до 19 години за Европейския младежки олимпийски фестивал
Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно е факт: Ще се реши ли кризата?
Споразумението за деблокиране на износа на украинско зърно е факт: Ще се реши ли кризата?