НОВИНИ

Киргизстан привлича туристи с кобилешко мляко

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:31, 23.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Интересен и здравословен начин за привличане на туристи прилагат в Киргизстан. Там предлагат кобилешко мляко - прясно и ферментирало. То може да се консумира в заведения по западен образец и в традиционните за киргизите юрти.

Киргизстан намира начин да привлече повече туристи. Централноазиатската страна предлага напитка, добре известна сред планинците. Става дума за кобилешкото мляко, наречено още кумис. Според местните хора, то е уникален начин за подсилване на имунната система.

"Опитвам се да идвам тук и да пия кобилешко мляко всяка година през май или юни. Забелязах, че през годините в които не пия кумис се чувствам слаба, а когато го пия не се разболявам, дори не настивам през зимата", споделя Гулджамал Мамбетова - посетителка.

Прясното и ферментиралото кобилешко мляко се радват на интерес и от страна на чужденци в Киргизстан.

"Много харесваме кумиса и самаала. Много са вкусни. Решихме да ги опитаме след като чухме за тях от наши приятели, посетили Киргизстан", коментира Ибрахим Ал Шариф - турист от Саудитска Арабия.

Важността на млечната напитка може да се види и в името на столицата Бишкек. Градът е кръстен на гребло, използвано за разбиване на ферментиралото мляко.

Кумисът е свързан с историята на Киргизстан, нашите предци са го пиели не само с лечебна цел, а ежедневно, обяснява служител в курортно селище.

"Сезонът на кумиса е ограничен - от май до края на юли. През това време посрещаме не само местни посетители, но и чужденци от близките страни от Общността на независимите държави. Също така напоследък има много туристи от Европа и Русия", разказва Улукбек Бектиянов - мениджър в курорт.

Любопитна подробност е начинът на доене на кобилата. Той е по-различен от този при кравите. За целта човекът-дояч трябва да обхване крака на животното. И още нещо - доенето се извършва от средата на май до средата на юли. Приключва традиционно с появата на звездния куп Плеяди в нощното небе.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1777 нови случая на COVID-19 у нас
1777 нови случая на COVID-19 у нас
Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски
Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски