НОВИНИ

Фандъкова: Заплахите за спиране на газа към "Топлофикация София" са признание, че няма достатъчно договорени количества газ

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:27, 22.07.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Столичната община поиска държавата да плати 347 млн. лева на "Булгаргаз", за да не се налага "Топлофикация София" да спира работата си. Според кмета Йорданка Фандъкова заплахите за спиране на Газа към дружеството са откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ. От "Булгаргаз" заявиха за "По света и у нас", че продължават усилията за намиране на достатъчно количество синьо гориво.

Текущите задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" възлизат на 328 млн. лева, потвърдиха от Столичната община.

"В същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че "Топлофикация София" има недовзет приход от 332 млн. лева за последния отоплителен сезон. Това е откровено признание, че няма достатъчно газ, нещо, което "Булгаргаз" призна преди няколко дни", заяви Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова положението на столичното парно ще продължи да се влошава заради определените по-ниски от необходимото цени на парното и топлата вода от юли. Това води до нови загуби за софийската топлофикация.

"12 дни след определяне на цената на топлинна енергия за новия регулаторен период, КЕВР определи цена на газа за юли с 57% от цената, която е заложена в продажната цена на топлофикация", заяви Йорданка Фандъкова.

В момента Топлофикация София използва една трета от количествата природен газ у нас.

"Булгаргаз това работят, купуват и препродават количества природен газ и очакваме давайки си сметка в каква трудна ситуация извънредна за всички се намират и правителството и "Булгаргаз", това бяха обещанията, това да се случи, включително и за по изгодни цени на количествата, в момента проблемът е че просто няма газ", заяви Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет.

От "Булгаргаз" коментираха за "По света и у нас", че продължават усилията за намиране на достатъчно количества природен газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинство
Кирил Петков: Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинство
Младежите ни по баскетбол отстъпиха на Финландия в 1/4-финалите в Дивизия Б на Евробаскет 2022
Младежите ни по баскетбол отстъпиха на Финландия в 1/4-финалите в Дивизия Б на Евробаскет 2022