НОВИНИ

Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 22.07.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Всички учебни часове в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са от по 40 минути, съобщиха днес от просветното министерство. Досега в някои училища имаше и часове от 45 минути.

Промяната се прави по настояване на Министерство на здравеопазването. В същото време просветното министерство ще увеличи броя на часовете по български, математика и география в прогимназията. Догодина учебната година за тези класове няма да се удължава с две седмици, каквито идеи имаше.

Досега различните училища бяха неравнопоставени по продължителността на часовете в 5-и, 6-и и 7-и клас. Там, където учениците учеха на две смени или пътуваха, часовете бяха по 40 минути. В училищата на една смяна децата имаха 45-минутни учебни часове. Министерството на здравеопазването също настоя часовете да станат по 40 минути, за да не се изморяват прекомерно учениците. Така просветното министерство реши да промени наредбите си за учебния план и за организацията на дейностите.

"Съществената причина е, че броят часове, така както е бил утвърден в учебния план на министерството на образованието и науката при продължителност 45 минути, на практика удължава времето и престоя им в училище", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В същото време обаче заради 40-минутните часове ще се съкрати времето за обучение най-вече по български, математика и география. Затова от министерството ще увеличат с половин час седмично часовете по български език в 5-и и 6-и клас, по математика в 5-и, 6-и и 7-и клас и по география в 5-и клас. С това няма да се надхвърли общата натовареност от 32 часа седмично на тези класове, успокояват от министерството. В крайна сметка дори децата ще стоят по-малко в училище.

"Когато учебните часове станат с продължителност 40 минути, дневният режим ще предполага по-ранно връщане на децата в нормално време, така че да имат възможност да си починат", каза Мария Гайдарова.

Възможен е бил и друг начин на компенсиране на материала - като се удължи учебното време с две седмици и в прогимназията се учи до 30 юни.

"Категорично за следващата учебна година няма да има удължаване. Предстоят още разговори, още анализи, ще се включат други параметри като материална база, климатизиране на стаите", каза Мария Гайдарова.

Промените ще се обсъждат на страницата на министерството до 22 август.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашен ли е отоплителният сезон при евентуално спиране на "Брикел"?
Застрашен ли е отоплителният сезон при евентуално спиране на "Брикел"?
Главният прокурор предупреди за амнистия за обвиняеми след закриването на специализираното правосъдие
Главният прокурор предупреди за амнистия за обвиняеми след закриването на специализираното правосъдие