НОВИНИ

Скандал в парламентарната комисия, която проверява меморандума с "Джемкорп"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:57, 22.07.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандал във временната парламентарна комисия, която проверява меморандума с "Джемкорп". Премиерът в оставка Кирил Петков, както и министрите в оставка Асен Василев и Александър Николов не се явиха, за да отговорят на въпросите на депутатите. От опозицията обявиха, че тримата се крият, от "Продължаваме промяната" контрираха, че Кирил Петков договаря газови доставки от Азербайджан.

В началото на заседанието председателят на комисията обяви, че премиерът в оставка и енергийният министър няма да се явят, защото още са в Баку.

"Вчера разговарях с прессекретаря на министерство на финансите нямам информация дали министъра на финансите ще дойде или няма да дойде", заяви Емил Георгиев, председател на временната комисия за меморандума с "Джемкорп", депутат от ПГ на "БСП за България".

"Искате да ни кажете, че вие нямате контакт с министъра на финансите. Т.е. той се е скрил някъде? И ние не можем да установим той дали ще дойде на комисия или не", заяви Десислава Трифонова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Това е модел тип "тролене". Значи, г-жо Трифонова, обръщам се към Вас с кратка реплика относно криенето на министър-председателя и министъра на енергетиката. Знаете и от новините, че те са в Баку. Договарят доставки на природен газ. Относно това, че министър Василев не е тук, бях информиран от Министерство на финансите, че е изпратил писмо още вчера, с което се дават аргументи защо той не може да присъства", каза Венко Събрутев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Минути по-късно в комисията пристигна писмо, подписано с електронен подпис от вицепремиера в оставка Асен Василев и без дата, в което той уведомява депутатите, че има неотложни ангажименти, а Десислава Трифонова обясни защо държи на изслушването му.

"Аз имам много важен въпрос към него, свързан с отговора на министъра на енергетиката до нашата комисия. Министърът на енергетиката твърди, че на срещата в Щатите са били само "IP3 корпорейшън". "Джемкорп" не е била на тази среща. Инвестиционен интерес от "Джемкорп" на срещата на 15 февруари в Щатите не е заявяван", заяви Десислава Трифонова, депутат от ПГ на ГЕРБ - СДС.

Според Трифонова представителят на "Джемкорп" се е появил на 11 март заедно с Асен Василев. Теменужка Петкова допълни, че липсва каквато и да е кореспонденция преди подписването на меморандума. Няма и становища на експертите в енергийното министерство.

"Имаме две срещи, едната на закуска, другата на вечеря и резултатът е подписан меморандум, с който е ангажирана българската държава", заяви Теменужка Петкова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"След като чухме становищата на няколкото председателя на Народния съд в Народна република България, бих искал и аз да направя процедурно предложение. Да се организира следващата седмица в ден и час, когато членовете на МС могат да се явят и да направи необходимото изслушване, ако изобщо е необходимо, при условие, че меморандумът е прекратен", заяви Венко Събрутев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Според Петър Чобанов прекратяването на меморандума също може да бъде проблем, ако по него вече са предприети действия.

"Такава информация започва да излиза и може да се окаже, че има и конкретна работа, която се е извършила по този меморандум. Дъщерни дружества на БЕХ е въпросът дали са поемали някакви обвързващи ангажименти по този меморандум, което да стане предмет на евентуален арбитраж", заяви Петър Чочанов, депутат от ПГ на ДПС.

"Има така притеснителна информация, че в рамките на мини "Марица - изток" има действия в тази посока. Не сме ги проверили все още и не искаме да ги коментираме официално", заяви Ивайло Мирчев, депутат от ПГ на "Демократична България".

- Ще ги проверите ли?

- Естествено, това ни е работата.

Според депутатите в меморандума с "Джемкорп" има клауза при прекратяване споровете да се решават пред арбитраж в Париж. Комисията реши отново да покани премиера, вицепремиера и енергийния министър в оставка на изслушване във вторник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Публикуваме целия запис, за да се види, че в него няма нищо конспиративно
Христо Иванов: Публикуваме целия запис, за да се види, че в него няма нищо конспиративно
Лондон поиска да домакинства Олимпийските игри през 2036 година
Лондон поиска да домакинства Олимпийските игри през 2036 година