НОВИНИ

От "Демократична България" потвърдиха в ефира на БНТ автентичността на изтеклия запис

Александър Марков
от Александър Марков
19:32, 22.07.2022
6292
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

От "Демократична България" потвърдиха в студиото на БНТ автентичността на изтеклия запис от заседанието на парламентарната група на коалицията.

Вижте и още във включването на Александър Марков.

В запис, изтекъл от парламента, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяснява на парламентарната група на формацията как вървят преговорите за съставяне на правителство и казва, че се върви към предсрочни избори около 16 октомври.

Записът изтече в медиите в късния следобед - микрофоните и камерите на народното събрание са били оставени включени след заседание на една от парламентарните комисии.

"Корнелия, не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала възможност от началото на преговорите да изчисти някои проблеми, които остават и подозирам, че следващата седмица много лесно ще доведат до късо съединение - фатално. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов. Или трябва да се обсъжда какъв министерски пост Кирил Петков ще заеме. Или кои са министрите на Слави. Това, което е позитивно, е, че има процес. Тоест, минахме точката, в която ПП отказваха изобщо възможността да се разговаря с ИТН, нали бяхме меки китки, защото допускахме възможността изобщо да се разговаря с ИТН. Това означава на практика, че те вече не могат да кажат - ИТН са 100% мафия, а ние сме 100% бели. Като цяло, с генерала, като излязохме днес от тази среща, си казахме - отиваме на избори. А изборите при този календар, за който говорим, ще бъдат на 16 октомври", казва председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов на записа.

Заседанието на "Демократична България" се проведе след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще върне мандата, без значение изпълнен или не, чак на 15 август, за да може дотогава да бъде избран шеф на КЕВР.

В ефира на "Още от деня" Владислав Панев коментира изтеклия запис като изтъкна, че не вижда нищо скандално в него. Според него камерата е оставена нарочно да работи, а случилото се е предварително организирано от опозицията в лицето на ГЕРБ.

Владислав Панев за изтеклия запис: Подозирам, че ГЕРБ стои зад това, на разговорите няма нищо скандално

Аргументира се с твърдението, че администрацията на парламента е назначена по времето на управлението на ГЕРБ, а председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова е реагирала в социалните мрежи още докато тече записът.

"Щом Десислава Атанасова пуска Фейсбук статуси по време на заседанието на групата, тоест тя веднага знае за какво става въпрос, вие как мислите? И то само защото ГЕРБ си мислят, че разговорите ни протичат както в тяхната парламентарна група - с пошъл тон. Нарочно е оставена камерата да работи. Търсена е провокация и нещо, за което да се говори през следващите дни, но според мен схемата им не работи, защото няма нищо скандално в това", каза Панев.

Според него изтеклите разговори от заседанието на парламентарната група доказват, че от "Демократична България", и в частност Христо Иванов, гледат да играят ролята на партия, която се опитва да събере 121 депутати за мнозинство.

По повод обвиненията на Слави Трифонов Панев заяви, че не са наричали "Има такъв народ" мафия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон поиска да домакинства Олимпийските игри през 2036 година
Лондон поиска да домакинства Олимпийските игри през 2036 година
Десислава Трифонова за "Джемкорп": Проблем е достъпът до класифицирана информация на компания, свързана със съмнителни капитали
Десислава Трифонова за "Джемкорп": Проблем е достъпът до класифицирана информация на компания, свързана със съмнителни капитали