НОВИНИ

Десислава Трифонова за "Джемкорп": Проблем е достъпът до класифицирана информация на компания, свързана със съмнителни капитали

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 22.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с "Джемкорп" и "Ай Пи 3 корпорейшън" се провали заради неявяване на поканените за изслушване. Според Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС това е пореден опит да се саботира дейността на комисията и разкриването на истината по темата.

„Това, което нас най-много ни притесни, беше докладът на ДАНС. Още от самото начало знаехме, че има проблем с компанията. Нашето разследване също го показа“, каза Трифонова в "Още от деня".

Първото най-скандално нещо е, че в приложението на този меморандум е изредена цялата българска енергетика, включително и общинско предприятие - "Топлофикация София". И тази компания ("Джемкорп") ще предлага оздравителен механизъм за "Топлофикация София", което е общинско дружество. По каква линия министърът на енергетиката сключва меморандум за "Топлофикация София" не можем да разберем, допълни Трифонова.

Тя коментира и доклада на ДАНС и данните в него. „В този доклад на ДАНС са установени сериозни взаимовръзки между физически и юридически лица. Възмущава ни, че цялата енергетика е дадена на куха офшорка, която е регистрирана 2016 г. в Джърси, която води до друга офшорка на Кайманите. Тази офшорка на Кайманите дори няма директор“, заяви Десислав Трифонова.

И попита: „Имал ли е Асен Василев неформални срещи от 20 февруари до 11 март с представители на "Джемкорп" в България? И кой е завел "Джемкорп" при Асен Василев?“.

„Това бяха въпросите, които ние днес искахме да му зададем на него, но той не се появи на комисията. И не се появи на комисията, защото няма какво да ни отговори. От 24 юни, когато сме му изпратили писмо с искане да предостави информация, до ден-днешен не е отговорил“, обясни Трифонова.

И добави, че „най-големият проблем е достъпът до класифицирана информация на компания, свързана със съмнителни капитали“.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От "Демократична България" потвърдиха в ефира на БНТ автентичността на изтеклия запис
От "Демократична България" потвърдиха в ефира на БНТ автентичността на изтеклия запис
Сабльорките ни записаха най-доброто класиране за България на Световно първенство по фехтовка
Сабльорките ни записаха най-доброто класиране за България на Световно първенство по фехтовка