НОВИНИ

Застрашен ли е отоплителният сезон при евентуално спиране на "Брикел"?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:42, 22.07.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Отоплителният сезон през тази година е заплашен в Русе и Сливен. Причината е липсата на въглищни продукти. От двете топлофикации сигнализираха, че са получили писмо от фирма "Брикел", че ще бъде преустановена доставката на обогатено гориво. Информацията обаче беше уточнена от министерството на околната среда и водите, защо - вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Топлофикациите в Русе и Сливен: Ако "Брикел" затвори, оставаме на студено

"Брикел" трябваше да преустанови работа още през 2011 г. заради системно нарушаване на екологичните стандарти, показват данните на Министерството на околната среда и водите. Дружеството обаче е заработило заради недостига на ток през миналата година.

"Тази сутрин изпратихме предупредителни писма до всички предприятия, които купуват обогатено енергийно гориво от нас, че съществува реална опасност да не изпълним поетия ангажимент към нашите клиенти и колеги и доставките да бъдат преустановени. Относно екологията държим да заявим, че димът от тавана на котелно помещение, за който се твърди, че е опасен, представлява обикновен въглищен прах, отделян поради високото пепелно съдържание на използваните въглища", посочиха от "Брикел" ЕАД.

"Брикел": Ако ни затворят, ще има недостиг на ток и много градове ще останат без парно през зимата

Писмото е получила топлофикацията в Русе, която е на въглища, а не на газ. Дружеството има около 18 000 клиенти.

"В момента доставките на руски въглища са почти невъзможни, да не кажа невъзможни и много трудни. Ще стават все повече невъзможни, така че това беше алтернатива, за да можем града да има отопление", казва инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Топлофикация Русе".

Оттам уточняват, че до този момент са вложили 10 млн. лева, за да може да използват друг вид гориво, различно от руското. Подобна е ситуацията и в Сливен, където абонатите на парното са 14 000.

"Обичайно обогатеното енергийно гориво представлява над 40% от горивния микс на Топлофикация Сливен. Има периоди от годината, най-вече по време на отоплителния сезон, когато получаваното от "Брикел" гориво представлява над половината от горивния ни микс, защото ни позволява да поддържаме добри екологични показатели", посочи Павлин Костов, изпълнителен директор "Топлофикация Сливен".

От министерството на околната среда и водите възразиха срещу твърденията на "Брикел".

"Манипулация е твърдението на ТЕЦ "Брикел", че съществува риск за националната енергийна система и отоплението на населени места.", изтъкна Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Кирил Петков с изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“, установи замърсяване на въздуха

ТЕЦ "Брикел" има почти незначителна роля в производството на електрическа енергия като част от енергийната система на страната. Към момента предприятието осигурява около 1% от електрическата енергия в енергийния микс, което е около 5% от износа ни.

От министерството също така уточняват, че е не е вярно твърдението, че само топлинната енергия от ТЕЦ "Брикел" може да бъде използвана в подготовката на въглища за други предприятия. Непосредствено до ТЕЦ "Брикел" има друг работещ ТЕЦ с огромни количества остатъчна топлина, които могат да бъдат използвани за тази цел, посочват още от ековедомството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ получи аудиозапис от последните минути на разбилия се в Гърция самолет
БНТ получи аудиозапис от последните минути на разбилия се в Гърция самолет
Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути
Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути