НОВИНИ

Днес ще бъдат претоварени въглищата от бедстващата баржа в Дунав, край Гюргево

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 23.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес трябва да приключи разтоварването на една от секциите от конвоя със самозапалилите се въглища, който се намира на румънския бряг срещу Русе.

В празния шлеп трябва да бъдат прехвърлени въглищата, които са в баржата, която все още не гори. Информацията, дадена от сръбския собственик на товара, че се чакат 2 празни баржи, за да се преместят горящите въглища обаче, се е оказала невярна.

Конвоят на румънския бряг, който се състои от 3 баржи с въглища и една с метал, е акостирал преди три седмици. Две от секциите са се самозапалили и преди няколко дни, заради посоката на вятъра Русе осъмна обгърнат от кълба дим и задушлива миризма. От българска страна, въпреки че корабът е в румънски води, са се опитали да помогнат, като са съдействали баржата с арматурно желязо да бъде разтоварена на пристанище в Русе и да се уговори плаващ кран за претоварване на секцията, която все още не гори. Междувременно румънският министър на транспорта обяви, че до ситуацията се е стигнало след поредица от събития, за някои от които България има вина.

"Фактът е, че българите не са извършили драгиране на Дунава от тяхната страна. Говорихме и с Европейската комисия и предложихме ние да го направим вместо тях. Предвид факта, че драгирането не е извършено, баржите не можаха да стигнат по Дунав до Белград. Накрая, българите се съгласиха да драгират", заяви Сорин Гриндяну - министър на транспорта на Румъния.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уточниха, че драгажната им техника е работила на един от критичните участъци в района на остров Белене между 5 и 19 юли. Речните специалисти са категорични, че капитанът е трябвало да съобрази колко да натовари кораба си, така че да не заседне, както в момента постъпват всички останали, които преминават през праговете.

"Тъй като парите, които се дават за превоз са доста големи, и корабособственикът е взел решение тези баржи да бъдат натоварени на такова газене, с което съдовете не могат да преминат през критичните участъци", обясни кап. Иван Жеков, директор на Дирекция "Речен надзор" - Русе.

Според българските специалисти, другият проблем, довел до тази криза, е че в конвоя има товари на двама собственици, които се отнасят по различен към стоката си и ситуацията.

"Смятам, че още в Констанца не са спазени необходимите изисквания при товаренето директно от морския кораб или са били в начален стадии на тлеене. Но при всички случаи не са спазени изискванията със замерване на температура, с охлаждане. Този, който е собственик на стоката на двете горящи баржи, не отговаря на повикванията и уверенията, че ще бъдат изпратени празни сръбски баржи за претоварване - няма да стане. И вероятно собственикът е оставил съдбата на товара и баржите в ръцете на Господа", каза кап. Иван Жеков.

Баржите засега остават на брега при Гюргево. Вероятно днес ще започне претоварване на тази, която все още не се е запалила. А каква ще е съдбата на другите две зависи от сръбските собственици и румънските власти.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски
Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски
Гол в продължението класира Швеция на полуфиналите на Европейското по футбол за жени
Гол в продължението класира Швеция на полуфиналите на Европейското по футбол за жени