НОВИНИ

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 млрд. долара, обяви президентът Зеленски

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:18, 23.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Нашата страна и целият цивилизован свят постигнаха важно споразумение, заяви украинският президент за договореностите от Истанбул.

"Това е още една демонстрация, че Украйна е способна да се съпротивлява в тази война. Важно е, че всичко в териториалните води на Украйна ще бъде контролирано от нашата държава".

Украйна разполага със зърно за продан за около 10 милиарда долара, коментира още Зеленски. За американската преса, той съобщи тъжна статистика.

До 30 украински военни загиват ежедневно в бойните действия срещу руската армия, а около 250 са ранявани, каза Зеленски за "Уолстрийт джърнъл".

По думите му украинското общество смята, че първо трябва да бъдат освободени всички територии и чак тогава да се договаря какво да се прави по-нататък.

Преди войната в Сиверск са живели около 10 000 души. От седмици градът е обстрелван от намиращите се наблизо руски сили.

"Това са въздушни удари на руснаците по територия, за която казват, че ще освобождават. Те освобождават, но никой не ги е виждал тук. Нека да дойдат! Хората ще ги разкъсат на парчета. Те си мислят, че освобождават, но всъщност разрушават всичко. Всичко, което се изправи на пътя им", обясни Игор, военнослужещ в Сиверск.

Някои от жителите искат да напуснат града, но не могат.

"Бих искал да замина, разбира се, но имам 90 годишна майка. Тя ми каза, че ще умре тук. Не мога да я оставя", споделя Олександър, жител на Сиверск.

Украинските власти съобщиха, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област, която в по-голямата си част е под контрола на Москва.

Междувременно, Съединените щати предоставят на Киев допълнителна военна помощ за около 270 милиона долара. Вашингтон обмисля да достави на Украйна американски изтребители.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киргизстан привлича туристи с кобилешко мляко
Киргизстан привлича туристи с кобилешко мляко
Днес ще бъдат претоварени въглищата от бедстващата баржа в Дунав, край Гюргево
Днес ще бъдат претоварени въглищата от бедстващата баржа в Дунав, край Гюргево