НОВИНИ

В какъв срок БСП трябва да излъчи правителство или да върне неизпълнен мандата?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:51, 18.07.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В какъв срок БСП трябва да излъчи кандидат за премиер и състав на правителство или да върне мандата неизпълнен и какво казва конституцията за това?

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП

Целта на поредния и последен в рамките на този парламент кръг от консултации на държавния глава беше да чуе как политиците в 47-ото Народно събрание виждат изход от създалата се криза и има ли възможности за коалиционни разговори и търсене на мнозинство в сегашната конфигурация.

БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от "Продължаваме промяната"

В Конституцията на Република България не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат. Тълкувателно решение от 1992 година, обаче, определя като разумен 7-дневния срок и при третия мандат в името на равнопоставеност с предишните два.

Вижте мнението на Пламен Киров, преподавател по Конституционно право и бивш конституционен съдия:

"- В досегашните случаи винаги те са заявявали в 7-дневен срок проект за правителство със структура, както и кандидат за министър-председател, едновременно.
- Тук има един спор, г-н Киров, само премиер ли трябва да бъде излъчен в този срок или цялостния състав на кабинет?
- Досега, като се започне от Беров с мандата на ДПС, съответната парламентарна група е представяла както кандидат за министър-председател, така и цялостен състав на Министерски съвет и структура, но доколкото разбирам ще се наложи този път друго тълкуване на конституцията - то е в духа на мотивите на решение Номер 20. Най-вероятно парламентарната група на БСП първо ще излъчи кандидат за премиер, пък след това ще му се даде още 7-дневен срок да предложи състав и структура на МС".

По думите на проф. Киров, обаче, в конституцията никъде не се говори за подобен допълнителен 7-дневен срок.

Реално, БСП получава за трети пореден път третия мандат, както това вече се случи и в предишните два парламента. Ако той не бъде изпълнен, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне 47-ото Народно събрание, да назначи четвъртото си служебно правителство и да насрочи нови предсрочни избори за началото на октомври, както сам обяви, че е най-разумно като време.

От БСП вече заявиха готовност да преговарят за ново правителството с всички партньори от доскорошната четворна управляваща коалиция, но не и с ГЕРБ и ДПС. Премиерът в оставка Кирил Петков каза, че от "Продължаваме промяната" са готови на диалог, както и от "Има такъв народ". От "Демократична България" оставят отворена врата за преговори, но Христо Иванов лансира тезата, че е добре кабинетът да е технократски. От ГЕРБ няма да подкрепят евентуално правителство. От ДПС и партия "Възраждане" се обявиха за предсрочни парламентарни избори. Ще успеят ли от "БСП за България" да съберат минимумът от 121 депутати, необходим за подкрепа на нов кабинет е въпрос с много неизвестни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов започва срещу испанец на старта на "Чалънджър" във Финландия
Димитър Кузманов започва срещу испанец на старта на "Чалънджър" във Финландия
БСП ще опита да състави кабинет с третия мандат (Снимки)
БСП ще опита да състави кабинет с третия мандат (Снимки)