НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
16:57, 18.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Възлагам на парламентарната група на БСП да посочи кандидат за министър-председател", заяви президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП.

По думите му БСП е успяла да запази добрия тон в една сложна коалиция, показала е, че може да търси консенсус, "да съжителства във властта" и да работи заедно със своите политически опоненти.

"Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода, са и ценности, по които трябва да се ръководи всяко едно българско правителство", допълни Румен Радев.

БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от "Продължаваме промяната"

"Представям ви протокол от парламентарната група на "БСП за България", с който съм упълномощен да получа проучвателния мандат", добави Георги Свиленски.

Той заяви, че БСП ще положи всички усилия да състави редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ.

"Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до момента показаха загриженост по време на консултациите, да стигнем до всяка една от тях и да осигурим необходимата подкрепа за редовен кабинет", каза още Георги Свиленски.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

От "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата с идеята, че извънредни избори са решението на политическата криза в страната.

Снимки: Десислава Кулелиева

По Конституция БСП няма срок, в който трябва да върне мандата – изпълнен или неизпълнен. Според тълкувателно решение от 1992 година това е препоръчително да стане в рамките на седмица.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВ КАБИНЕТ?

По време на консултациите при държавния глава в петък лидерът на левицата Корнелия Нинова вече заяви готовност за разговори за съставяне на правителство в този парламент с досегашните коалиционни партньори от "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в Народното събрание - "Продължаваме промяната" и в него да има предимно политически, а не експертни лица.

Премиерът в оставка Кирил Петков също каза, че ще водят разговори с всички, с изключение на тези "чиито конци са дърпани от задкулисието". "Има такъв народ" и "Демократична България" също са готови да седнат на масата на преговорите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от "Продължаваме промяната"
БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от "Продължаваме промяната"
България ще кандидатства за домакинство на Световното по художествена гимнастика за девойки през 2023 година
България ще кандидатства за домакинство на Световното по художествена гимнастика за девойки през 2023 година