НОВИНИ

Постоянните представители на ЕС се събират в Брюксел, за да гласуват преговорната рамка на РСМ и Албания

Александър Марков
от Александър Марков
12:55, 18.07.2022
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Постоянните представители на страните членки се събират тази вечер в Брюксел, за да гласуват преговорната рамка на Северна Македония и Албания.

Това стана възможно, след като София и Скопие подписаха специален двустранен протокол с мерки за изпълнение на Договора за добросъседство. Документът съдържа мерки за изпълнение от Скопие в областта на учебниците по история, говора на омразата, правата на българите.

Протоколът, който беше подписан и късно снощи бяхме едни от първите, които Ви показахме, съдържат мерки преди, по време и след започването на преговорите на Скопие с ЕС. Ето някои от акцентите:

Същинското начало на преговорите на Скопие с ЕС ще започне, едва след като депутатите променят Конституцията и впишат българите в нея.

Скопие потвърждава, че нищо в нейната Конституция не може да представлява основа за намеса във вътрешните работи на България с цел защита статута и правата на лица, които не са граждани на РСМ.

Ще бъдат предприети действия срещу говора на омразата, а отговорните институции ще са двете външни министерства.

Ще има съвместни чествания през 2022 и 2023 г. на личности и събития от общата ни история, за които има договореност.

Историческата комисия трябва да завърши прегледа на частта със Средновековието до една година.

Според експерти, българските интереси са защитени и България не прави отстъпление от езика. Довечера при гласуването България ще разпространи декларация, в която се очаква да посочи, че не признава съществуването на т.н. македонски език.

"Македония ще трябва да направи още една стъпка - да отвори своята конституция, да направи промените в нея- българите, заедно с черногорците и хърватите да бъдат вписани в Конституцията. Кога? Това е въпрос на политически консенсус, който трябва да бъде направен от тях, да се прецени кога е най-подходящото време, каква е политическата тактика на партиите, как да се подходи. Но на мен ми се струва, че те трябва да намерят консенсус между елит политически, обществените говорители и медийната среда, нещо, което в България се случи преди години", коментира пред БНТ Илхан Кючюк, евродепутат, постоянен докладчик на ЕП за РСМ.

През последните две седмици наблюдавахме антибългарска и антиевропейска риторика в Скопие, каза и Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър.

Надявам се малко да се успокоят там страстите, не малко, много трябва да се успокоят, защото за съжаление последната седмица и малко повече даже видяхме какво се случва там. Видяхме голямото напрежение и за съжаление не само антибългарска риторика - имаше антиевропейска, анти НАТО. Не пролича, за съжаление, да искат да са членове на ЕС и. Честно казано, това мисля, че помага на България, която винаги е казвала, че те трябва да се реформират преди да и да започнат преговори", допълни Захариева.

В Туитър еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи написа, че приветства двустранния протокол, подписан между България и Северна Македония. Това създава, по думите му, условия за Чешкото председателство на Съвета да свика първата Междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, за да започнат преговори.

Вархеи за подписването на двустранния протокол между България и РСМ: Европа продължава напред!

Протоколът беше приет остро от опозицията в Скопие, без която няма как да минат промените в Конституцията на страната и вписването на българите. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че те ще блокират процедурата и че протоколът носи промени в учебниците по история и идентичността на страната.

Иначе - довечера - с гласуването на Преговорната рамка и Заключенията на Съвета на ЕС в Брюксел България ще разпространи Декларацията за езика, а късно в полунощ очакваме целия пакет документи да стане публичен. Там ще разберем и формулировката за цар Самуил, постигната от Историческата комисия. Урок за цар Самуил трябва да бъде представен съвсем скоро в югозападната ни съседка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски разпродаде онлайн билетите за ПАОК за 20 минути
Левски разпродаде онлайн билетите за ПАОК за 20 минути
Водни битки с жегата в Испания
Водни битки с жегата в Испания